Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η «ομερτά» έσπασε την… ομερτά!



της Σοφίας Βούλτεψη
Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να παραμένει στην εξουσία και να κυβερνά επί ερειπίων έχει οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη καταστροφή και από αυτήν την δημοσιονομική. Στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, που είναι οικονομικός, και στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, με άγριες συγκρούσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτε, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το ευρώ θα χαθεί και η Ευρώπη θα διαλυθεί αν δεν σωθεί τώρα η Ελλάδα και στη χώρα μας έπεφτε ο πρώτος νεκρός, στο κοινοβούλιο ξεσπούσε καυγάς επειδή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη λέξη «ομερτά» (νόμος της σιωπής).
Οι εικόνες που έστειλε χθες η εθνική αντιπροσωπεία σε έναν καθημαγμένο λαό αποκαλύπτουν την απόλυτη διάλυση που επικρατεί στη χώρα.
Ομερτά ο κ. Τσίπρας; Τζάμπα μάγκες, ο κ. Βενιζέλος. Ο τελευταίος, χρειάστηκε να κατηγορηθεί ευθέως για «μυστικές συνεννοήσεις» με την τρόικα, για να δημοσιοποιήσει την επιστολή με την οποία η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι του ΔΝΤ.
Ο υπουργός των Οικονομικών κατέθεσε την επιστολή καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας – που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν μπει στον κόπο να ζητήσουν να δουν την επιστολή – ενώ το χειροκρότημα αξίζει στον Τσίπρα που πέτυχε την δημοσιοποίησή της.
Ο παραλογισμός που επικρατεί είναι τόσο μεγάλος, που ο κ. Βενιζέλος είπε πως σκόπευε να δώσει την επιστολή κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης εκ μέρους του κ. Τσίπρα.
Θεώρησε δηλαδή πως το αν θα δημοσιοποιήσει ή όχι μια τέτοια επιστολή, εξαρτάται από το αν θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο!
Και βέβαια, επετέθη ξανά κατά των πάντων – ακόμη και των «προχειρολογούντων» δημοσιογράφων – παραδέχθηκε ότι υποτασσόμαστε «σ’ αυτήν την μοίρα» επειδή δεν έγιναν εγκαίρως τα δέοντα, αλλά για την ταμπακιέρα και πάλι δεν είπε τίποτε, ενώ για άλλη μια φορά κινδυνολόγησε αγρίως.
Δεν εξήγησε, όμως, ποια σχέση μπορεί να έχει το χρέος της χώρας με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.
Πολύ περισσότερο που οι δανειστές δεν θα τολμούσαν να προχωρήσουν σε ακραίες ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Επομένως, η σύνδεση του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου και του περίφημου άρθρου 17 ουδεμία σχέση έχει – και δεν θα μπορούσε να έχει – με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Αν αυτό συνδέθηκε, έγινε για καθαρά εκβιαστικούς λόγους και επειδή η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να φέρει μία επένδυση, να προχωρήσει σε μια αποκρατικοποίηση, να φέρει και το παραμικρό έσοδο στη χώρα.
Έτσι, για μία δόση δανείου, η κυβέρνηση, αφού επί μήνες ολόκληρους μετά την 21η Ιουλίου αδράνησε, κατόρθωσε να φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου.
Ο δε κ. Βενιζέλος, στην προσπάθειά του να υποτιμήσει την απόφαση της Λούκας Κατσέλη να μην ψηφίσει το άρθρο 37, είπε από το βήμα της Βουλής πως αυτό δεν είναι το σημαντικότερο του νομοσχεδίου, καθώς υπάρχουν άλλα, σοβαρότερα και, προφανώς… χειρότερα!
Η δεύτερη ογκώδης διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου, όμως, μαρτυρά πως υπάρχει πλέον πλήρης δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (με τον ανόρεχτο και αυτοκριτικό τρόπο που προσφέρεται) και της λαϊκής βούλησης.
Χθες, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν επίσημα, από το βήμα της Βουλής, ότι δίνουν την ψήφο τους επειδή οι αρμόδιοι (πρωθυπουργός και υπουργός των Οικονομικών) τους ξεκαθάρισαν πως αν δεν ψηφίσουν, δεν θα δοθεί η έκτη δόση και η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Η επιβεβαίωση ήλθε όταν... έσπασε η ομερτά. Αποκαλύφθηκε πως Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν προκαταβολικά δεσμεύσει την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου!
Και βέβαια, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ούτε που προσπάθησαν να κάνουν μια λίγο πιο σύνθετη σκέψη, οπότε και θα κατέληγαν στο συμπέρασμα πως είτε ψηφιζόταν το νομοσχέδιο είτε όχι, το «κούρεμα» του χρέους, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες, βρίσκεται στο τραπέζι.
Και όταν αυτό θα συμβεί, τότε η χρεοκοπία θα έλθει ούτως ή άλλως, όπως μας διαβεβαιώνουν όλοι οι οικονομολόγοι και όλοι οι διεθνείς οίκοι.
Μικρή σημασία θα έχει τότε η διαγραφή της Λούκας Κατσέλη, η οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργική εντολή διαγραφής δεν έγινε για λόγους κομματικής πειθαρχίας, αλλά επειδή... υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια!
Την προσεχή Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς οι πάνσοφοι εταίροι - δανειστές μας είπαν πως θα ξανασυναντηθούν την Τετάρτη!
Αλλά στην Ελλάδα τέτοια συζήτηση ΔΕΝ έχει γίνει. Και κανένας από τους βουλευτές που αισθάνονται οδύνες (μήπως και ωδίνες;) – σύμφωνα με την έκφραση της κ. Διαμαντοπούλου χθες – δεν ζήτησε να μάθει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας μας όσον αφορά στο ύψος του «κουρέματος». Βρίσκονται συνεχώς εκτός θέματος και σε σύγχυση.
Είναι τέτοια η σύγχυση που ο κ. Βενιζέλος μέχρι την τελευταία στιγμή προχωρούσε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Είναι τέτοια η σύγχυση που μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Βενιζέλος επεξηγούσε και πρότεινε και νέες αλλαγές στην κ. Κατσέλη, με την οποία και με τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ανακοίνωνε την τελευταία ώρα ότι θα… ξανακουβεντιάσει!
Και τελικά, αποκαλύφθηκε πως όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το οποίο έγινε τόση φασαρία, ήταν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν με τις επιστολές τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών.
Αποκαλύφθηκε δηλαδή ότι δεν νομοθετεί η Βουλή, αλλά η τρόικα.
Και αποκαλύφθηκε κυρίως για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέμεινε τόσο πολύ στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου: Επειδή Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν ακριβώς επ’ αυτών δεσμευτεί και δεν μπορούσαν να φανούν ανακόλουθοι.
Το έκρυβαν, όμως, διότι είχαν προεξοφλήσει πως το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν οπωσδήποτε. Προκαταλάμβαναν δηλαδή την υπερψήφιση από τη Βουλή.
Όπως ακριβώς είχαν κάνει και με το Μνημόνιο και με όλα τα δεσμευτικά κείμενα, όπου επίσης υπάρχει η μαγική φράση «η Βουλή θα ψηφίσει».
Επιβεβαιώθηκε επομένως ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει καταργηθεί. Και επομένως, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά και χωρίς την λαϊκή εντολή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.