Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

"Γιορτή Κάστανου" την Κυριακή στο Λιβάδι


«Γιορτή κάστανου», πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δήμου Θέρμης, στον οποίο υπάγεται πλέον η τοπική κοινότητα Λιβαδίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιωτών. Η γιορτή περιλαμβάνει άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα και την παραδοσιακή ορχήστρα του Λάκη Τζιάρα.

Εδώ και 15 χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών..
Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.
Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, κάστανα και κρασί.
Στην κεντρική πλατεία  του χωριού την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι , με χορευτικά συγκροτήματα και την παραδοσιακή ορχήστρα του Λάκη Τζιάρα .

Το Λιβάδι
Το Λιβάδι είναι παλιό χωριό στα νότια του Κισσού (Χορτιάτη). Καταστράφηκε το 1821 από τους Τούρκους για αντίποινα στην συμμετοχή του στην επανάσταση της Χαλκιδικής.
Απέχει μόλις 30΄ από την Θεσσαλονίκη και είναι σκαρφαλωμένο στη κορυφογραμμή Χορτιάτη-Ομβριανού.
Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από τη διασταύρωση των Βασιλικών.
Ανεβαίνοντας μια όμορφη διαδρομή και σε υψόμετρο γύρω στα 850μ. από την θάλασσα, φτάνουμε λίγο πριν το χωριό στη θέση « Κούρμπα »… , απ’ όπου σαν από μπαλκόνι, μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει όλη την κοιλάδα των Βασιλικών, το Θερμαϊκό κόλπο, μέχρι και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου.
Τα σπίτια όλα διώροφα είναι χτισμένα με πέτρα από ντόπιους μαστόρους με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
 Τα στενά δρομάκια, και η πανέμορφη πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια πλατάνια, ηλικίας άνω των 150 χρόνων, τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Μιλώντας για τα αξιοθέατα του χωριού θα μπορούσαμε να πούμε για την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένη το 1818.
Τα πολλά εξωκλήσια φανερώνουν το αυξημένο θρησκευτικό αίσθημα των Λιβαδιωτών.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στο γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας, στο οποίο έρχονται όλοι οι Λιβαδιώτες απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδος και προσφέρεται δωρεάν φαγητό (κουρμπάνι).
Η πρόσβαση στα εξωκλήσια και στη φύση γίνεται μέσω οδικού δικτύου που ξεκινάει
 από την πλατεία του χωριού. Οι λάτρεις της ορειβασίας και της οδοιπορίας μπορούν να τα επισκεφτούν περπατώντας σε όμορφα ορεινά μονοπάτια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών
Ταυλίκος Γεώργιος 6977 226271

Η καστανιά
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού.
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.
Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.
Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.
Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια γίνεται μάζεμα με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα.
Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν.
Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.
Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.
Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης.

 Ιδιότητες
Τα κάστανα παρουσιάζουν φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).
Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
 Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.
Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές.
Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.
Τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών.
Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Ο φλοιός της καστανιάς είναι, επίσης, αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.