Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τιμήθηκε η μνήμη του Στέφανου Βελδεμίρη


Μέσα σε κλίμα βαθειά συγκίνησης, τιμήθηκε την Κυριακή η μνήμη του δολοφονημένου στις εκλογές της βίας και νοθείας του 1961, νεολαίου της ΕΔΑ, Στέφανου Βελδεμίρη που δολοφονήθηκε από αστυνομικό παραμονές εκείνων των εκλογών, κατά τις οποίες κράτος και παρακράτος είχαν επιδοθεί σε ένα όργιο παρανομιών και αυθαιρεσιών για  να επηρεάσουν το φρόνημα των ψηφοφόρων.

Σε σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του, στη συμβολή των οδών Φιλιππουπόλεως και Πέραν των Αμπελοκήπων, απότισαν φόρο τιμής στον Στέφανο Βελδεμίρη οι σύντροφοί του στη νεολαία της ΕΔΑ και φίλοι του αδικοχαμένου αγωνιστή, οι συναγωνιστές του στους δημοκρατικούς αγώνες του 1-1-4 και του αριστερού κινήματος, οι συνάδελφοί του στο περιβόητο «509 Τάγμα Σκαπανέων», όπου βασανίζονταν μετά τον εμφύλιο οι αριστεροί στρατιώτες.
Ο Στέφανος Βελδεμίρης, «εκτελέστηκε» στην κυριολεξία από τις σφαίρες επίλεκτου σκοπευτή της αστυνομίας το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1961, ενώ σκορπούσαν μαζί με τον σύντροφό του Μόρφη Στεφούδη προεκλογικές προκηρύξεις της αριστεράς.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης
Μπροστά στην αναμνηστική πλάκα που τοποθέτησε πρόσφατα ο δήμος Αμπελοκήπων για να θυμίζει τη θυσία του νεολαίου αγωνιστή, κατέθεσαν στεφάνια και εναπόθεσαν λουλούδια ο σύντροφός του Μόρφης Στεφούδης, ομάδα συναδέλφων του στο «Τάγμα Ανεπιθυμήτων» Κολινδρού, καθώς και συναγωνιστές του, παρουσία πλήθους κόσμου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 3ου δημοτικού σχολείου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως ήταν υποχρέωση του δήμου να τιμήσει τη θυσία ενός τέτοιου αγωνιστή. Θυσία που όπως είπε πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τους σημερινούς νέους, καθώς μόνο με αγώνα μπορούν να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.
Ενώ απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Αμπελοκήπων
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφέρθηκε στο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν εκείνες οι εκλογές, αλλά και στις προσπάθειες του ξένου παράγοντα να «κοντύνει» την αριστερά, καθώς στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ με 24,5% των ψήφων και 79 βουλευτές είχε αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσπαθώντας με μεγάλο κόπο να συγκρατήσει τα δάκρυα, ο σύντροφός του Μόρφης Στεφούδης περιέγραψε τη σκηνή της δολοφονίας του Στέφανου Βελδεμίρη: «Στη διασταύρωση των δρόμων Πέραν και Φιλιππουπόλεως, ρίξαμε την τελευταία δεσμίδα που ήταν και η μοιραία…Ακούστηκε ένας ακαθόριστος κρότος, σα να έπεφτε ένα βαρέλι ή σα να χτύπαγε ένα σφυρί. Γυρίσαμε πίσω τα κεφάλια και είδαμε ένα άτομο με προτεταμένο περίστροφο να κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση του πυροβολισμού.
Ακούστηκε ένας δεύτερος πυροβολισμός και ενστικτωδώς τράβηξα τον Στέφανο να πέσουμε χαμηλά μέσα στο ταξί. Το κατόρθωσα…Γύρισα και του είπα: «Οι αρραβωνιαστικές μας είχαν τύχη απόψε. Τη γλυτώσαμε…». Παρατήρησα ότι ο φίλος μου δεν αντιδρούσε. Ήταν πεσμένος και τον είδα για πρώτη φορά. Από τον κρόταφό του κυλούσε αίμα».

Για τη μεγάλη δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι αγωνιστές της αριστεράς, για τα αλτρουϊστικά τους αισθήματα και την ανθρωπιά τους, μίλησε ο καθηγητής στο ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, ενώ ο συνάδελφός του στο Τάγμα Σκαπανέων Κολινδρού, Γιώργος Παγουλάτος περιέγραψε τις δοκιμασίες που πέρασαν στη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.
Περισσότερα για το Στέφανο Βελδεμίρη μπορεί να διαβάσει κανείς στο http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/10/blog-post_4148.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.