Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

"Οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή", λέει ο ΣΕΒΕ


Ανοιχτή έκκληση προς τους υπαλλήλους του Δημοσίου, τους συνδικαλιστές, τους παραγωγικούς κλάδους, τις τράπεζες και κυρίως την πολιτική ηγεσία του τόπου να αλλάξουν νοοτροπία και να βάλουν μπρος ένα σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας διατύπωσε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ο ΣΕΒΕ κάνει λόγο για «δύσκολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης»και ζητά «ψύχραιμη αντιμετώπιση». «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης, τελούμε υπό τη λευκή ή μη απεργία του δημόσιου τομέα και την ομηρία επαγγελματικών ομάδων. Με τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομική δραστηριότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ειρήνη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επέλθει οικονομική ανάπτυξη, οι κλάδοι εκείνοι οι οποίοι έχουν θετική πορεία όπως οι εξαγωγές και ο τουρισμός πολύ σύντομα αν συνεχιστεί αυτή η χαοτική κατάσταση θα βρεθούν και αυτοί σε καθοδική πορεία» αναφέρεται.
«Ενα από τα βασικά προβλήματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι η στρεβλή νοοτροπία την οποία έχουμε όπου ο καθένας κοιτάζει το στενά ατομικό του συμφέρον, αγνοώντας το συλλογικό καλό με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε την οικονομία, το κράτος, την κοινωνία και τελικά και τους ίδιους μας τους εαυτούς».
«Είναι λοιπόν αναγκαίο να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Καλούμε το δυναμικό του δημόσιου τομέα να αλλάξει νοοτροπία και να συναισθανθεί και αυτό ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις του οδηγούμαστε σε μαζική αυτοκτονία. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη δεκαήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων που ξεκινά σήμερα και θα παραλύσει τις εισαγωγές και εξαγωγές, την παραγωγική διαδικασία, το εμπόριο και τις μεταφορές, σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι το ζητούμενο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας να λειτουργήσουν και να παραδώσουν εμπορεύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υφιστάμενες σημαντικές ζημίες από ποινικές ρήτρες και απώλειες πελατών» αναφέρουν οι εξαγωγείς.
«Καλούμε τη συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να προτάξει το γενικό συμφέρον έναντι του συντεχνιακού, οι δε διεκδικήσεις εργαζομένων και επαγγελματιών να μην ξεφεύγουν από τα όρια και να μη δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στους συνανθρώπους τους» τονίζουν.
Ο ΣΕΒΕ καλεί «τις τράπεζες να μην επιβαρύνουν παραπάνω τις επιχειρήσεις είτε στερώντας τις ρευστότητα είτε αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης» και «την πολιτική ηγεσία του τόπου να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να προτάξει το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού και να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας από την κρίση».
Ο ΣΕΒΕ εντοπίζει τους βασικούς πυλώνες ενός τέτοιου σχεδίου:
- Στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής
- Στη σταθεροποίηση της οικονομίας
- Στην αποκατάσταση της ρευστότητας
- Στη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα
- Στην άμεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και στην απελευθέρωση όλων των κλάδων της οικονομίας
- Στη διατήρηση της απασχόλησης με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας
- Στην αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα, χωρίς «λευκές» απεργίες, παρεμποδίσεις με απεργιακές κινητοποιήσεις και εξάλειψη της γραφειοκρατίας
- Στη συνεπή εκπλήρωση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις
- Στην υιοθέτηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης «παράγω και εξάγω»
- Στην υιοθέτηση σταθερού Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (FLAT TAX RATE) και δέσμευση για σταθερή και μακρόχρονη διατήρησή του

«Τραγικές οι συνέπειες της απεργίας» λέει ο ΣΒΒΕ
Για τραγικές συνέπειες στην βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με τον κίνδυνο νέων απωλειών θέσεων εργασίας λόγω της απεργίας των τελωνειακών μιλούν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). 
«Η απεργία προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην απαξίωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, στην απώλεια πελατών του εξωτερικού και στην κατακόρυφη μείωση της αξιοπιστίας τους στις διεθνείς αγορές. Η αδυναμία εκτελωνισμού εισαγόμενων πρώτων υλών, εγκυμονεί τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας αρκετών εγχώριων επιχειρήσεων, την αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών και τη μειωμένη τροφοδοσία της αγοράς με πάσης φύσεως προϊόντα» αναφέρεται.
«Ο ιδιωτικός τομέας θεωρεί ότι πιθανά δίκαια αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, δεν μπορούν να αντιστρατεύονται και να καταδικάζουν τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων δημιουργώντας ζημίες που αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού ιστού της χώρας. Είναι βέβαιο ότι μια δεκαήμερη απεργία θα οδηγήσει πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα κλεισίματος. Γι' αυτό ο ΣΒΒΕ και το ΕΒΕΘ προτείνουν να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για τη λειτουργία των τελωνείων με προσωπικό ασφαλείας» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.