Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κάτω τα κουλά σας από τις συντάξεις


του Θανάση Καρτερού
Ακόμα κι ο Μπόσι πάτησε πόδι στην Ιταλία: Αν πειράξουμε τις συντάξεις, θα μας σκοτώσουν, είπε, γιατί ακούει τον ψίθυρο από κάτω. Οι δικοί μας όμως δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν τις κραυγές, ούτε για να ιδρώσουν, καθώς προετοιμάζουν με τους συνεταίρους τους το νέο έγκλημα κατά των συνταξιούχων. Τους οποίους έχουν ήδη οδηγήσει στη φτώχεια, στην πείνα, στην απελπισία, με εκατό διαφορετικούς τρόπους - περικοπές, φόρους, εισφορές, αφορολόγητο, ΛΑΦΚΑ. Και τους οποίους προορίζουν οι ανάλγητοι, χωρίς και να το κρύβουν πια, για τον Καιάδα της Σπάρτης που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

Αφού φόρτωσαν υποχρεωτικά τα ασφαλιστικά ταμεία με τα κρατικά ομόλογα, αφού ασέλγησαν εις βάρος τους, αφού λήστεψαν περιουσίες και αποθεματικά, τώρα αποφασίζουν να τα υποβάλουν και σε κούρεμα. Σώζουν τις τράπεζες, αλλά όχι και τα ταμεία, αφού, αν τα ληστέψουν, δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Δεν θα πάθουν εν ολίγοις τίποτε οι επενδυτές της Γερμανίας και οι τζογαδόροι της Γαλλίας, αν καταδικαστούν σε θάνατοι οι συνταξιούχοι. Ενώ για τις τράπεζες το πράγμα αλλάζει, στα ταμεία τους προβλέπεται να κατευθυνθεί (άλλος) ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων - ανακεφαλαιοποίηση και τα σκυλιά δεμένα.
Κι όμως υπάρχει συστημικός κίνδυνος, εκατό φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι με τις τράπεζες. Αλλά πού να καταλάβουν τα παχύδερμα τι κίνδυνο για το σύστημά τους αντιπροσωπεύουν  οι απελπισμένοι γέροντες, εκείνοι που βλέπουν τα παιδιά τους να ψάχνουν για δουλειά και τον εαυτό τους να ψάχνει στα σκουπίδια; Πού να καταλάβει ο Βενιζέλος της αβάσταχτης πολιτικής ελαφρότητας τι θα σημαίνει για τον ίδιο, για την κυβέρνησή του και για το σύστημά τους η ληστεία των ταμείων και των συντάξεων; Και πώς να αντιληφθούν οι τρόικες και οι quadriga ότι δεν ξεπέρασαν απλώς κάθε όριο, αλλά μπαίνουν και στη ζώνη υψηλού συστημικού κινδύνου;
Ο Μίκης προειδοποίησε προχτές. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες με την πολιτική και την αναλγησία σας. Άντε να καταλάβουν όμως ο Παπανδρέου ή ο Βενιζέλος πόση πυρίτιδα κρύβει η απελπισία των συνταξιούχων και τι έκρηξη μπορεί να φέρει μια νέα μεγάλη αφαίμαξη των ταμείων. Έτσι ένα μπορεί να πει κανείς: κάτω τα κουλά σας από τα ταμεία, γιατί αυτή τη φορά θα σας τα κόψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.