Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο δήμος Θερμαϊκού από τους πιο καθαρούς κατά τις ημέρες της απεργίας στα σκουπίδια


Εικόνες όπως αυτή, με βουνό στα σκουπίδια στους δρόμους της
Θεσσαλονίκης, δεν εμφανίστηκαν ευτυχώς στο δήμο Θερμαϊκού

Η απεργία των δημοτικών υπαλλήλων φαίνεται ότι τελειώνει σήμερα-αύριο, μετά τη λήξη της νέας 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κι έτσι θα μπορέσουν επιτέλους να μαζευτούν από τους δρόμους τα σκουπίδια, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες σχηματίζουν βουνό. Ποιος ήταν ο περισσότερο καθαρός και με λιγότερα σκουπίδια δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εάν όχι όλης της χώρας; Ο δήμος Θερμαϊκού.

Μέχρι και σήμερα, στους δρόμους των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες τόνοι σκουπίδια, από τους οποίους οι οκτώ χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων αφορούν μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης. Και δεν έφτανε μόνο η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και οι καταλήψεις των δημαρχείων και των δημοτικών χώρων που πραγματοποιούσαν, αλλά ήταν και η κατάληψη του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης όπου εναποθέτουν τα σκουπίδια τους όλοι οι δήμοι του νομού. Και όπου όλες αυτές τις μέρες επιτρέπονταν η είσοδος μόνο στα απορριμματοφόρα που μεταφέρουν τα νοσοκομειακά απόβλητα και τα σκουπίδια από τις λαϊκές αγορές και τα σχολεία.
Αντίθετα από την άσχημη έως εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν όχι μόνο ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και οι άλλοι περιφερειακοί δήμοι, ο δήμος Θερμαϊκού κατάφερε να διατηρήσει όλες αυτές τις ημέρες μία αξιοπρεπή εικόνα, καθώς γίνονταν αποκομιδή των απορριμμάτων από τα κεντρικά σημεία αλλά και τις συνοικίες και των οκτώ δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
-«Πως τα καταφέρατε;», ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού κ. Κώστα Βογιατζή.
-«Αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε με το σωματείο εργαζομένων του δήμου που παρά την απεργιακή τους κινητοποίηση, βοήθησαν όσο μπορούσαν. Αλλά επίσης είχαμε και την κατανόηση των κατοίκων, οι οποίοι δείχνοντας ευαισθησία, μετά τις εκκλήσεις μας, έβγαζαν στους δρόμους όσο μπορούσαν λιγότερα σκουπίδια», μας λέει.
Όπως προσθέτει ο κ. Βογιατζής «η προσπάθεια η δικιά μας ήταν κυρίως να έχουμε καθαρά και απαλλαγμένα από σκουπίδια τα σχολεία, τις εκκλησίες, τις αγορές των δημοτικών κοινοτήτων. Και από κει και πέρα, μπαίναμε και όπου μπορούσαμε».
Και όλα αυτά να σκεφθεί κανείς ότι γίνονταν με λιγοστό πετρέλαιο κίνησης, λόγω της απεργίας των τελωνιακών υπαλλήλων. Ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δημαρχία και τα άλλα δημοτικά καταστήματα του δήμου Θερμαϊκού τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τρεις εβδομάδες, από τις 3 Οκτωβρίου που άρχισε, ενώ στους υπόλοιπους δήμους οι καταλήψεις εμφανίστηκαν μόνο εδώ και μία εβδομάδα.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης οκτώ χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ανακύκλωσης και καθαριότητας «εάν όλα πάνε καλά, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η πόλη θα αποκτήσει μια καλή εικόνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.