Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Βοήθεια, μας ληστεύουν: Διπλό κεφαλικό φόρο θα πληρώσουμε το 2012!!



Διπλό κεφαλικό φόρο, θα πληρώσουμε το 2012, καθώς μέσα σε μια χρονιά θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2011 και το 2012. Το σημείωμα από την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος του χρόνου, από την άνοιξη, θα περιλαμβάνει τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών, το τέλος επιτηδεύματος και τυχόν πρόσθετο φόρο εισοδήματος!

Από τον Ιανουάριο του 2012 θα παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα και ο κεφαλικός φόρος εισοδήματος
Η συγκεκριμένη παρακράτηση θα γίνεται φυσικά κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και να «κουρευτούν» επιπλέον οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
Η αγωνία για να επιτευχθεί για πρώτη φορά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, λόγω του επικείμενου μεγαλύτερου «κουρέματος» για το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από την Ε.Ε. και ΔΝΤ ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να υποκύψει για μία ακόμη φορά στις εντολές της τρόικας και έτσι σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τα εξής:
* από την 1η Ιανουαρίου του 2012, πέρα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος που θα κάνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα κάνουν ακόμη μια παρακράτηση που θα αφορά την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012
* ταυτόχρονα, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012, που θα υποβληθούν έως το καλοκαίρι του επομένου έτους και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2011, θα έρθει και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «χτύπημα» θα είναι όχι μόνο διπλό αλλά πολλαπλό το 2012 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εν αντιθέσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν μόνο την εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα με την υποβολή των δηλώσεών τους το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται δραματικά αφενός γιατί θα αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας κλίμακας παρακράτησης με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αφετέρου δε γιατί θα τους παρακρατείται από τα λογιστήρια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτούν.
Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι η τελική εκκαθάριση για τις έκτακτες εισφορές θα γίνεται με την έκδοση του πολυ-εκκαθαριστικού, που θα περιλαμβάνει και το τέλος επιτηδεύματος, στο οποίο θα έχουν υπολογιστεί όλα τα εισοδήματα που ενδεχομένως έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Τρεις εισφορές
Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν και αρκετοί φορολογούμενοι οι οποίοι εντός του 2012 πληρώνουν τρεις εισφορές αλληλεγγύης, με δεδομένο ότι ήδη έχουν αρχίσει από φέτος να καταβάλλουν σε δόσεις την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010. Οπότε εάν υπολογιστεί και η διπλή εισφορά που έρχεται το επόμενο έτος τότε το συνολικό «πακέτο» του 2012, για ορισμένους, θα περιλαμβάνει τις εισφορές αλληλεγγύης του 2010, 2011 και 2012.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι το νέο καθεστώς παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία ανέφερε ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά «τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται, σε συνδυασμό με την είσπραξη των φόρων, η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά και έχει ταλαιπωρήσει διάφορους συμπολίτες μας, ιδίως αυτούς που καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό, ενώ τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά για την περίοδο 2011 - 2015 η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.