Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή Ιεράς Συνόδου στον πρόεδρο Κομισιόν


«Απέναντι στην οικονομική κρίση η Εκκλησία μας δεν μπορεί να ανεχθεί καμία είδους πτώχευση, πρωτίστως όμως δεν συγχωρεί την πτώχευση των αξιών, δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία είδους χρεοκοπία, πρωτίστως όμως δεν μπορεί να εθελοτυφλεί στη χρεοκοπία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  επισημαίνει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο αρχιγραμματέας επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, τονίζεται ότι αιτίες της κρίσης είναι μεταξύ των άλλων η διάβρωση της οικογένειας, ο καταναλωτισμός και τα ατομικά δικαιώματα μέχρι τον οικονομικό φιλελευθερισμό και την εισοδηματική ανισότητα.
Ο χριστιανισμός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπως και κάθε άλλη θρησκευτική κοινότητα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του απέναντι στα τεράστια προβλήματα ολοκλήρου της ανθρωπότητας, τα οποία δεν είναι μόνον οικονομικά και πολιτικά.
Πτώχευση αξιών
Στην πολυσέλιδη επιστολή υπογραμμίζονται μεταξύ των άλλων ότι:
* Ο ελληνικός λαός είναι ένας υπερήφανος λαός που συνέβαλε τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή πορεία. Σήμερα θυσιάζεται, αμφισβητείται η ιστορία του και οι εταίροι επιφυλάσσονται έναντι της Ελλάδος και του ιδίου του ελληνικού λαού.
*Απέναντι στην οικονομική κρίση η Εκκλησία μας δεν μπορεί να ανεχθεί καμία είδους πτώχευση, πρωτίστως όμως δεν συγχωρεί την πτώχευση των αξιών, δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία είδους χρεοκοπία, πρωτίστως όμως δεν μπορεί να εθελοτυφλεί στη χρεοκοπία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
* Ο άνθρωπος, ο Ευρωπαίος πολίτης, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από τους διαχειριστές της οικονομικής κρίσης ως ένας λογιστικός αριθμός.
* Ζητούμενο είναι η ενότητα της Ευρώπης. Η κρίση που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χρειάζεται νηφάλια διάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.