Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Θέλουμε μόνιμα την τρόϊκα στην Ελλάδα για να μην κουράζονται οι ελεγκτές της με τα πήγαινε-έλα


Θέλουμε, λέει, να έχουμε μόνιμη την συνεχή παρουσία των ελεγκτών της τρόϊκας στην Ελλάδα για να μην πηγαινοέρχονται οι άνθρωποι και κουράζονται, αλλά και.. «για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα και το έργο να γίνεται ταχύτερα». Όλα αυτά δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο οποίος σε συνέντευξη τύπου, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή του ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τη βουλή», σχετικά με την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ .

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει η παρουσία των ελεγκτών να είναι συνεχής, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι βάσει των χθεσινοβραδινών συνομιλιών η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι με τη νέα απόφαση όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιούλιου διατηρείται απολύτως, συμπληρώνοντας ότι υπήρξε μια ανατροπή της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ τραπεζών και κρατών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα PSI plus, πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο. Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ευνοικότερο για την Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος είναι το 2020 το χρέος να κινείται στο 120% του ΑΕΠ και τόνισε ότι με τη νέα απόφαση «το χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο».
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι πριν το τέλος του έτους πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα και στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νέο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματα καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος και πως διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπό προϋποθέσεις «όχι» σε νέα μέτρα το 2011-2012
Θέλοντας να απορρίψει τα σενάρια που θέλουν το νέο πρόγραμμα να συνεπάγεται και νέες θυσίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «τα μέτρα για το 2011 και το 2012 η Ελλάδα τα έχει ψηφίσει και τα έχει πάρει». Πάντως, σημείωσε πως «αν και ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όλα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται».
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς και συντάξεις για το 2011 και το 2012, εφόσον όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό πως «το εθνικό φορολογικό σύστημα θα έχει τη συστηματοποίηση όλων των μέτρων που είναι αναγκαία, ώστε να σταματήσουν κάποιοι να ζουν σε βάρος άλλων».
Οσον αφορά το ζήτημα ενδεχόμενης κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει: «Καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.