Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η μεγάλη μάχη για την αποχέτευση της Επανομής


Μία μεγάλη μάχη, πρόκειται να δώσει την Παρασκευή στην Αθήνα ο δήμος Θερμαϊκού και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα αποφασίσει τελεσίδικα για το κατά πόσο ήταν σωστά διατυπωμένοι ή όχι οι όροι του διαγωνισμού για τη Β΄ φάση αποχέτευσης της Επανομής.

Για το θέμα αυτό, είχε υπάρξει τον περασμένο Σεπτέμβριο απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι σωστά κατακυρώθηκε το έργο αποχέτευσης της Επανομής στον εργολάβο κ. Αλεξόπουλο, ακυρώνοντας τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι άλλοι δύο εργολάβοι που είχαν πάρει μέρος στο σχετικό διαγωνισμό.
Όμως ένα μήνα αργότερα ήρθε γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο κρίνοντας τον τύπο και όχι την ουσία, θεώρησε ότι υπήρχαν νομικές ασάφειες και ακύρωσε την αρχική προκήρυξη.
Το θέμα ήρθε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ο οποίος επισήμανε το πόσο κρίσιμη θα είναι η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς σε περίπτωση που επικυρωθεί η αρχική απόφαση του τμήματος, τότε κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλο το έργο, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον οι προθεσμίες για την επαναδιατύπωση της προκήρυξης του έργου.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Θανάσης Μπαλασάς ζήτησε «να αναζητηθούν ευθύνες για το ότι φτάσαμε σήμερα να βρίσκεται το έργο στον αέρα» και να χαθεί η χρηματοδότηση των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Βογιατζής  ανέφερε ότι τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, τον περασμένο Μάϊο, ελέγχθηκαν τόσο από τη Διαχειριστική Αρχή, όσο και από την ΤΥΔΚ και την Περιφέρεια, που έκριναν ότι ήταν εντάξει οι όροι του διαγωνισμού. Ενώ εξήγησε ότι τελικά δεν επιλέχθηκε ο πρώτος ανάδοχος, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα.
Παρεμβαίνοντας ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ., Απόστολος Οικονομίδης εξήγησε ότι η Α΄ φάση αποχέτευσης της Επανομής υλοποιήθηκε κατά 95% περίπου, καθώς κατασκευάστηκαν επί δημαρχίας του τα 35 από τα 37 συνολικά χιλιόμετρα του αγωγού. Η καθυστέρηση που υπήρξε, οφείλονταν όχι σε υπαιτιότητα του δήμου, καθώς έπρεπε να εγκριθούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι συνολικά της αποχέτευσης όλου του σημερινού δήμου Θερμαϊκού, κάτι που εξαρτιόταν από την ΕΥΑΘ, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού του Αγγελοχωρίου.
Τέλος ο κ. Οικονομίδης σημείωσε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι ευκαιρίες και τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να μην χαθεί το έργο. «Την Παρασκευή έχουμε μία μεγάλη μάχη και πρέπει να την κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα κατασκευάσει τη β΄ φάση του αποχετευτικού αγωγού της Επανομής, είχε διεξαχθεί στις 5 Μαίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17-5-2011, η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΥΑ Επανομής, ανάρτησε το σχετικό πρακτικό, με το οποίο ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στον τρίτο από τους εργολήπτες που πήραν μέρος, καθώς πληρούσε τους τυπικούς όρους της προκήρυξης. Όμως, οι δύο πρώτοι από τους εργολήπτες που έλαβαν μέρος, έκαναν ένσταση. Και όταν η ένστασή τους απορρίφθηκε από την επιτροπή της ΔΕΥΑ Επανομής, τότε υπήρξε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θεωρώντας ότι κακώς ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον τρίτο μειοδότη και όχι στους δύο πρώτους.
Μετά τη σημαντική αυτή απόφαση, θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ενώ σε περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την ένσταση, τότε η υπόθεση «αποχετευτικό Επανομής» θα έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς ο Δήμος Θερμαϊκού θα έπρεπε να δημοπρατήσει ξανά από την αρχή το έργο, με συνέπεια να φτάσουμε στο Νοέμβριο για να γίνει η κατακύρωση και με κίνδυνο να χαθούν οριστικά οι προθεσμίες.
Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα η κατασκευάστρια εταιρία θα μπορέσει να ολοκληρώσει και την α΄ φάση του έργου, που είναι η κατασκευή των αγωγών σε ελάχιστα τμήματα που απέμειναν και στη συνέχεια η σύνδεση των σπιτιών και καταστημάτων της Επανομής στο αποχετευτικό δίκτυο. Κάτι φυσικά που θα έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλτόστρωση των δρόμων εκείνων που σκάφτηκαν για να τοποθετηθούν οι σωλήνες του αγωγού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.