Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Στα 90-95 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης


Από 90 έως 95 λεπτά το λίτρο πωλείται στη Βόρεια Ελλάδα το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε από χτες, με μια εβδομάδα καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων. 

Οι τιμές την πρώτη ημέρα βρίσκονται περίπου 30% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρσι, όταν είχε ξεκινήσει με 68 - 73 λεπτά, όμως πολύ κοντά στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, όταν κόστιζε 88 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ότι μεσολάβησε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 21 στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που επέφερε μια μέση επιβάρυνση για τον καταναλωτή περίπου 5 λεπτά το λίτρο.
Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά αναμένεται να ομαλοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς, λόγω της απεργίας, δημιουργήθηκαν λίστες προτεραιότητας δεκάδων πελατών σε κάθε έμπορο ή πρατηριούχο, με τους περισσότερους να ζητούν μικρές ποσότητες των 100 - 300 λίτρων.
«Θα χρειαστούμε περίπου 4 ημέρες για να εξυπηρετήσουμε όσες παραγγελίες έχουμε. Ο χειμώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά σε όλη τη Μακεδονία, είχαμε ζήτηση τις προηγούμενες ημέρες και όλοι θέλουν να βάλουν έστω και λίγο για να περάσουν τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές στην περιφέρεια κυμαίνονται από 93 λεπτά μέσα στην πόλη και φτάνουν μέχρι 95 λεπτά σε χωριά», σημείωσε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.
Από 89 λεπτά
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται σε πρατήριο της Πέλλας με 89 λεπτά και η υψηλότερη στο νομό Αρτας με 1 ευρώ το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές ξεκινούν από 89,8 λεπτά, με μέση τιμή περίπου στα 92 λεπτά το λίτρο για μεγάλες ποσότητες και 93 λεπτά για μικρότερες παραγγελίες. Ανάλογες είναι οι τιμές στην Πιερία, την Ημαθία και τη Φλώρινα. Στα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Χαλκιδική, την Ξάνθη και τη Ροδόπη η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 95 λεπτά ανά λίτρο.
«Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές διαμορφώνονται από 90 έως 93 λεπτά το λίτρο με μια μέση τιμή στα 92 λεπτά. Από την προηγούμενη Παρασκευή που επρόκειτο να αρχίσει κανονικά η διάθεση οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 3-4 λεπτά, καθώς η χονδρική τιμή ανέβηκε 17 ευρώ ο τόνος, λόγω μεταβολών των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Εχουμε αυξημένη ζήτηση, από την προηγούμενη εβδομάδα όταν έπεσε η θερμοκρασία, όμως σε 2-3 ημέρες θα έχει γίνει ο ανεφοδιασμός και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Το πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις που υποχρεώνονται πλέον να καίνε πετρέλαιο κίνησης», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.
Για ένα ακόμη χαράτσι που προστίθεται στο σύνολο αυτών που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στο άρθρο 36 του Ν. 3986/1-7-11 που εξαιρεί από τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης τις εταιρίες οι οποίες υποχρεούνται να αγοράζουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο κίνησης με τιμές κοντά στο 1,50 ευρώ το λίτρο!
Μεγάλη ζήτηση σε ηλεκτρικές συσκευές και ξύλα
Τις προηγούμενες ημέρες, λόγω και της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών (θερμάστρες, αερόθερμα κ.ά.). «Πολλοί αγοράζουν από αερόθερμα μέχρι και ηλεκτρικές θερμάστρες. Οι τιμές ξεκινούν από 20 και φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ για κάθε συσκευή. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο στην κατανάλωση ρεύματος όσο και στην απόδοση. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά τις θερμάστρες λαδιού, οι οποίες κοστίζουν από 55 έως 95 ευρώ και είναι οι πιο αποδοτικές αφού διατηρούν τη θερμοκρασία και μπορούν να ζεστάνουν ένα μεγάλο δωμάτιο», επισήμανε υπάλληλος καταστήματος πώλησης ηλεκτρικών συσκευών.
Αυξημένη είναι η ζήτηση και στα καυσόξυλα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 120 έως 130 ευρώ ο τόνος. Τα καυσόξυλα έχουν την «τιμητική» τους στην περιφέρεια, όπου σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα σε χωριά, αποτελούν το κύριο μέσο θέρμανσης των σπιτιών. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την προμήθεια πέλετ, του εναλλακτικού καυσίμου που χρησιμοποιείται από διαφορετικούς λέβητες για τη θέρμανση σπιτιού. Οι τιμές πώλησης ενός τόνου πέλετ κυμαίνονται από 210 έως 240 ευρώ.

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.