Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο Γ.Παπανδρέου


Tον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επισκέπτεται στις 12:30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κι ενώ η κυβέρνησή του κρέμεται από μία κλωστή λόγω των λαϊκών αντιδράσεων στα μέτρα που ελήφθησαν. Κι όλα αυτά ενώ άρχισε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα, με βασικούς άξονες τις κινητοποιήσεις, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τη σύνοδο του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα. 

Παράλληλα, στις 16:30 το απόγευμα σήμερα θα πραγματοποιηθεί άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής, της Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου και της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου, καθώς σε αυτό το διάστημα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση -έστω και σε γενικές γραμμές- που προωθεί η Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πτυχή για το ελληνικό ζήτημα.
Σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» έως 50% για τα ελληνικά ομόλογα, η  ελληνική πλευρά υποστηρίζει μια ρεαλιστική λύση, δηλαδή κοντά στο 21%, που προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου. 
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους των Βρυξελλών (Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο) και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σχεδιάζεται και επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση (πιθανότατα με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ενδεχομένως όμως και με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα), δεδομένου ότι Παρίσι και Βερολίνο συζητούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ελληνικές θέσεις.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του πρωθυπουργού σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ μια άμεση λύση σήμερα. [ ...] Αυτό για το οποίο παλεύουμε είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. [...] Θα κάνω τα πάντα για να μη ζήσει η χώρα μια χρεοκοπία».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως τώρα είναι ώρα για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως η ΝΔ που έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αλλά επέλεξε να παρακολουθεί από την εξέδρα.
Σε ό,τι αφορά τις δικές του προθέσεις σημειώνει: «Ούτε διαμαρτύρομαι, ούτε εγκαταλείπω. Ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να τα παρατήσω, να φυγομαχήσω».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.