Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Θύελλα αντικρουόμενων αντιδράσεων για τη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη


Το πλήθος καταλαμβάνει το κατάστρωμα του δρόμου μπροστά στην εξέδρα των επισήμων (φωτο από www.tovima.gr)
Θύελλα αντικρουόμενων αντιδράσεων προκάλεσαν στον πολιτικό κόσμο της χώρας τα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης. Για «προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, για «αμήχανη παρακολούθηση των κοινωνικών εκρήξεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, το ΚΚΕ θεωρεί ότι αποτελούν οι εκδηλώσεις «ένδειξη της μεγάλης λαϊκής οργής», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπήρξε «σαφές μήνυμα να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας». Τέλος ο Μ.Γλέζος θεωρεί ότι «στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Παπούλια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς
 «Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σαμαράς επικρίνει ωστόσο και όσους «τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή», όπως αναφέρει, σημειώνοντας «οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας».
«Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
ΚΚΕ: «Ένδειξη της μεγάλης λαϊκής οργής»
Ένδειξη «της μεγάλης λαϊκής οργής και της αντίθεσης που υπάρχει προς την κυβερνητική πολιτική» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις σε παρελάσεις, σε όλη τη χώρα, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι «αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος, για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του».
Επισημαίνει ακόμη ότι η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε «με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εξαίρεσε (από τις παρελάσεις) τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της».
ΣΥΡΙΖΑ: «Πάνδημη αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης»
Για «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης.
«Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Μόσιαλος: «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση»
«Αλλο η διαμαρτυρία και άλλο η προσβολή προσβολή στους εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στις παρελάσεις.
Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι «χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλη τη χώρα τίμησαν με υπερηφάνεια τους αγώνες του έθνους», επισημαίνοντας ότι «κάποιοι άλλοι, λίγοι, επέλεξαν με διχαστικές συμπεριφορές να προσβάλλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδας, ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Αυτοί οι λίγοι, όσοι τους καλύπτουν αλλά και όσοι παρακινούν με μισόλογα και φτηνές δικαιολογίες τέτοιου είδους συμπεριφορές, θα πρέπει να ντρέπονται. Είναι έκθετοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «οι Έλληνες πολίτες θα διαφυλάξουμε τη δημοκρατική νομιμότητα, το σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ομαλή πορεία της χώρας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη
«Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για τα γεγονότα στις παρελάσεις.

Παραίτηση Χ.Παπουτσή ζητάει ο ΛΑΟΣ
Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή ζητεί ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την ματαίωση της παρέλασης.
«Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στο έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων», σημειώνει τονίζει ο ΛΑΟΣ και προσθέτει:
«Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα, από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος».

ΔΗΜΑΡ: «Τραυματίζεται η δημόσια εικόνα της χώρας»
Για «ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα», κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στις παρελάσεις.
H Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού».

Μανόλης Γλέζος: «Αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου»
«Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος.
Όπως ανέφερε, «πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο».
Ο κ. Γλέζος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο κάλεσε να κατανοήσει «ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.