Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οργή στα γήπεδα για τα εξοντωτικά μέτρα


«Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει». Και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας, περίσσεψε το Σαββατοκύριακο η οργή των φιλάθλων για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Το πρώτο ηχηρό μήνυμα δόθηκε το Σαββατοκύριακο σε 4 από τα 6 γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Συνθήματα εν χορώ κατά του Γιώργου Παπανδρέου, των πολιτικών και της Βουλής και πανό με πολιτικό περιεχόμενο στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη Ν.Σμύρνη και το “Γεντί Κουλέ” του Ηρακλείου.

Τα πανό αυτά, άναψαν φωτιές, ιδίως στο ΟΑΚΑ, καθώς σύμφωνα με το γράμμα του νόμου (βλέπε κανονισμούς UEFA) απαγορεύεται στα γήπεδα η ανάρτηση πανό με πολιτικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο. Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι παρατηρητές αγώνων (και όχι οι διαιτητές) δίνουν εντολές για τη διακοπή ή συνέχιση ενός αγώνα
Τα πρώτα συνθήματα κατά της κυβέρνησης (με αρκετά κοσμητικά επίθετα για τον πρωθυπουργό) ακούστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο της Τούμπας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Σάμροκ. Συνθήματα βεβαίως που δεν μπορούσαν να καταλάβουν ο παρατηρητής και διαιτητής του αγώνα.
Το απόγευμα του Σαββάτου στο Περιστέρι, οι οπαδοί του Ατρόμητου ξεκίνησαν τα συνθήματα κατά πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Στην αρχή εισέπραξαν το χειροκρότημα των οπαδών του ΠΑΣ και στη συνέχεια οι Γιαννιώτες οπαδοί ένωσαν και τις δικές τους φωνές αποδοκιμασίας μ' αυτές των φιλάθλων του Ατρόμητου.
Το Σαββατόβραδο πήγαν πάνω από 15.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με τους οργανωμένους να εκφράζουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για όλα όσα διαδραματίζονται σε βάρος του ελληνικού λαού.
“Πολιτικοί λαμόγια. Βουλή βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων” έγραφε το μεγάλο πανό που σήκωσαν στο πέταλο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Ο διαιτητής Χρήστος Μήτσιος από την Ήπειρο διέκοψε το παιχνίδι στο 36ο λεπτό, απαιτώντας να κατέβει το πανό για να συνεχιστεί το ματς. Έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα, διαβουλεύσεις του κ.Γόντικα με τον 4ο διαιτητή και τελικώς μετά από 9 λεπτά, είδε και απόειδε ο διαιτητής και έδωσε συνέχεια στο ματς, χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει τον αρχικό του σκοπό: Το πανό δεν κατέβηκε ποτέ! Σχεδόν όλο το γήπεδο αποδοκίμασε την ενέργεια του να διακόψει το ματς, την επιμονή του να κατέβει το πανό και χειροκρότησε την κίνηση των οργανωμένων οπαδών. Επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, οπαδοί του Παναθηναϊκού καταφέρονταν εν χορώ με υβριστικά συνθήματα κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, πολιτικών και της Βουλής.
Μετά το τέλος του αγώνα οι φίλοι του Παναθηναϊκού έγιναν μάρτυρες καταστάσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Με μεθόδους που χρησιμοποιούσε η χούντα, αστυνομικοί και άνδρες των MΑΤ έστησαν μπλόκα στον περιβάλλοντα χώρο κι έκαναν ελέγχους (!) στα αυτοκίνητα στις εξόδους για να βρουν το πανό! Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες οπαδών του Παναθηναϊκού, οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως και επικράτησε πανδαιμόνιο. Τελικά βρέθηκε το πανό, δυο οπαδοί του Παναθηναϊκού οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και αργά το βράδυ έμειναν ελεύθεροι.
Στη Ν.Σμύρνη το απόγευμα της Κυριακής και στον αγώνα Πανιώνιος-Ολυμπιακός, το ΠΑΣΟΚ έγινε... ΜΠΑΤΣΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Πανό των οργανωμένων του Πανιωνίου στη θύρα 3 ανέφερε "Κάτω η χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ", με τα υβριστικά συνθήματα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένειά του να δίνουν και να παίρνουν. Ο διαιτητής Ηλίας Σπάθας δεν ζήτησε να κατέβει το πανό, απλώς ζήτησε να σταματήσουν τα υβριστικά συνθήματα και έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα.
Στο Ηράκλειο εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και παραδοσιακά παίρνει ...σταλινικά ποσοστά, οπαδοί του ΟΦΗ σήκωσαν πανό στη θύρα 4: “Δεν σε θέλει ο λαός, παρ' την τρόικα και μπρος",  ενώ το σύνθημα "να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή" ακούστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ. Ο διαιτητής Στυλιάρας διέκοψε το ματς για δύο λεπτά, απαιτώντας να κατέβει.
Και στο γήπεδο Χαριλάου ανέβηκε πανό, αλλά όχι με πολιτικό περιεχόμενο. Οπαδοί του Άρη, προφανώς στον δικό τους θαυμαστό κόσμο, σήκωσαν πανό σεξουαλικού περιεχομένου για τον ΠΑΟΚ. Κατόπιν απαίτησης και επιμονής του διαιτητή Γιάχου που έφυγε προς τα αποδυτήρια και απείλησε με διακοπή του ντέρμπι το πανό κατέβηκε. 'Έξω από το γήπεδο έγιναν πριν από το ματς σοβαρής έκτασης επεισόδια, σε συγκρούσεις οπαδών του Άρη με τα ΜΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.