Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ερώτηση "Συμπολιτείας" για επικίνδυνα στέγαστρα στάσεων ΟΑΣΘ

Ελάχιστες στάσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση (αρχείο)
Την άθλια, ελεεινή και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών και διερχομένων συνδημοτών, κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα στέγαστρα των περισσότερων στάσεων του ΟΑΣΘ σε όλη την έκταση του Δήμου Θερμαϊκού, περιγράφει με ερώτησή της προς τη διοίκηση του δήμου, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Ζητώντας να επισκευαστούν άμεσα όσα στέγαστρα χρήζουν επισκευής και να τοποθετηθούν νέα στέγαστρα αναμονής επιβατών όπου δεν υπάρχουν.

Σημειώνεται με έμφαση από την «Συμπολιτεία» στην ερώτησή της ότι τα περισσότερα στέγαστρα του ΟΑΣΘ στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού είναι με σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα καθίσματα και ξηλωμένες στέγες, ενώ τα  άπειρα σκουπίδια, συνθέτουν μια αποκρουστική εικόνα. Με συνέπεια οι  επιβάτες που αναμένουν στις στάσεις για να έρθει το λεωφορείο, να μην μπορούν να προφυλαχθούν από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα (βροχή, αέρας, κρύο κ.λ.π.), αλλά και τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού που έφτασε.
Αναλυτικά η ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για το θέμα αυτό έχει ως εξής:

«Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
Π Ρ Ο Σ
Τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Στάσεις-στέγαστρα λεωφορείων ΟΑΣΘ
Κύριε δήμαρχε,
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θερμαϊκού έχει μετατραπεί σ’ ένα αστικό κέντρο που φιλοξενεί και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες, φιλοξενούμενους, φοιτητές, εργαζόμενους. Πολλοί εξ αυτών επιλέγουν (ή αναγκάζονται!) να μετακινηθούν με την αστική συγκοινωνία και ως εκ τούτου οι επιβάτες αυξήθηκαν σε χιλιάδες καθημερινά, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και τις πολλαπλές αυξήσεις της τιμής της βενζίνης. Περιμένοντας όμως το λεωφορείο απλά αγανακτούν με την εικόνα των στάσεων αναμονής που κάποτε δημιουργήθηκαν για να λειτουργούν και ως χώρος διαφήμισης. Εδώ και κάποιο διάστημα όμως αποτελούν πραγματική… δυσφήμιση.
Οι στάσεις πρέπει πρωτίστως να είναι ένας ευπρεπής χώρος αναμονής επιβατών και μετά διαφημιστικός. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα στέγαστρα σε όλη την έκταση του Δήμου είναι άθλια, ελεεινή και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών και διερχομένων συνδημοτών μας. Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα καθίσματα, ξηλωμένες στέγες και άπειρα σκουπίδια συνθέτουν την αποκρουστική εικόνα.
Οι στάσεις έχουν τοποθετηθεί χωρίς φροντίδα για την ασφάλεια επιβατών – χρηστών. Δηλαδή χωρίς να υπάρχουν στέγαστρα σε πολλές απ’ αυτές, πεζοδρόμια αναμονής επιβατών, διαβάσεις πεζών και φωτεινοί σηματοδότες για τους πολίτες που διασχίζουν κάθετα την οδό.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προκειμένου να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι πολίτες που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
1.    Να τοποθετηθούν στέγαστρα αναμονής επιβατών των αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΘ όπου δεν υπάρχουν, ώστε οι επιβάτες να προφυλάσσονται από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα (βροχή, αέρας, κρύο κ.λ.π.), αλλά και τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού που πλησιάζει!...
2.    Να επισκευαστούν άμεσα όσα στέγαστρα χρήζουν επισκευής, ή να αντικατασταθούν όσα θεωρούνται ακατάλληλα .
3.    Να καθοριστούν κοινόχρηστοι χώροι για την τοποθέτηση νέων στάσεων,  στεγάστρων και διαφημιστικών πλαισίων.
4.    Να δημιουργηθούν, ακόμη και με πιθανές απαλλοτριώσεις, κατάλληλες εσοχές στο οδόστρωμα, με τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης καθώς και διαμόρφωση πεζοδρομίων αναμονής επιβατών.
5.    Να τοποθετηθούν επιπλέον ψηφιακοί πίνακες στις στάσεις,  ώστε να ενημερώνονται οι επιβάτες για την άφιξη του λεωφορείου.

Επιθυμούμε να πληροφορηθούμε από τη Διοίκηση:
1.    Σε τίνος αρμοδιότητα βρίσκεται η υποχρέωση ελέγχου, συντήρησης και καθαρισμού των στεγάστρων στις στάσεις αναμονής επιβατών;
2.    Υφίσταται κάποια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία; Ανανεώθηκε; Έχει παύσει η ισχύς της;
3.    Πώς οι στάσεις αναμονής επιβατών του ΟΑΣΘ από διαφημιστικές έγιναν δυσφημιστικές;
Εμείς θα περιμένουμε τις δικές σας εξηγήσεις και σας πληροφορούμε ότι θα επανερχόμαστε ΣΥΝΕΧΩΣ για ζητήματα που κρίνουμε πως δεν δίνονται επαρκείς απαντήσεις.
                                                                        Με Τιμή                                
                                                Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
                                                            Σπύρος Κουζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.