Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

O Περιφερειάρχης Απ.Τζιτζικώστας στην Ιχθυόσκαλα της Ν.Μηχανιώνας

Τις εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών της δεύτερης φάσης βελτίωσης των εγκαταστάσεων, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και κατασκευάζεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας υλοποιούνται τέσσερα κύρια έργα. Το πρώτο είναι η ανέγερση νέου κτιρίου (για την επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου δημοπρασιών) 700 τ.μ., το δεύτερο αφορά σε βελτιώσεις στο υπάρχον κτίριο δημοπρασιών (κατασκευή ψυκτικού θαλάμου και γραφείων 256 τ.μ.), το τρίτο έχει να κάνει με τη βελτίωση των υπολοίπων εγκαταστάσεων της ιχθυόσκαλας και το τέταρτο είναι η ανακατασκευή του δαπέδου στη μπροστινή πλευρά του συγκροτήματος, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα.
Η Ιχθυόσκαλα λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα από το 1995 σε έκταση 23.000 τ.μ., με επτά κτίρια 6.557 τ.μ., φιλοξενώντας 40 επιχειρήσεις και καλύπτοντας τις ανάγκες σε αλιεύματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Ιχθυόσκαλας άρχισαν τον Οκτώβριο του 2014 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «ικανοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής της Νέας Μηχανιώνας και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων, που κατασκευάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας τη δυνατότητα για ασφαλείς συνθήκες άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε μια σύγχρονη Ιχθυόσκαλα, προκειμένου να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τους επαγγελματίες ενός κλάδου, που συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική μας οικονομία. Και ταυτόχρονα παραμένουμε πιστοί σε όσα είπαμε προεκλογικά ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα χρήσιμα για την τοπική κοινωνία».
Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Ιχθυόσκαλα ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ Στάθης Αβραμίδης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, «οι παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών πρώτης πώλησης των αλιευμάτων, των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας στην Ιχθυόσκαλα και γενικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται άμεσα στους αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητές, ιχθυέμπορους και έμμεσα σε όλο τον πληθυσμό τελικών καταναλωτών αλιευτικών προϊόντων που διακινούνται από την Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης, τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ τον ανάδοχο, ο οποίος παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης που έχουν προκύψει με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την κατασκευή του έργου, προκειμένου να παραδοθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος».

Το έργο «Βελτίωση Εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης (β' φάση)» περιλαμβάνει:
• Την οριζόντια επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου δημοπρασιών με την κατασκευή νέου κτιρίου, η θεμελίωση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.
• Τη διαμόρφωση του υπάρχοντος κτιρίου δημοπρασιών με τη κατασκευή ψυκτικού θαλάμου και γραφείων.
• Την διαμόρφωση δυο θαλάμων συντήρησης κατεψυγμένων και ενός τούνελ στο κτίριο Γ.
• Τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συσκευαστηρίων και των ψυκτικών χώρων των νωπών αλιευμάτων στο κτίριο Ε. Το κτίριο έχει υποστεί σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις υλικών, λόγω της εκτεταμένης χρήσης και οι εργασίες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού αφορούν στην καθαίρεση όλων των ακατάλληλων και επικίνδυνων στοιχείων και στην αντικατάστασή τους με νέα. Το κτίριο θα διατηρήσει την αρχική χρήση του (ιδιωτικά καταστήματα εμπόρων).
• Την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δαπέδου του υπερυψωμένου περιβάλλοντος χώρου με την κατασκευή νέου και την επισκευή των υπαρχόντων ραμπών, εργασίες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί.
Οι παρεμβάσεις στο σύνολό τους γίνονται με παράλληλα με την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας, ενώ τοποθετούνται 34 νέα φρεάτια και αντλιοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.