Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πλημμύρα από κόσμο, αναμνήσεις και συγκίνηση στην εκδήλωση για τα 92 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας

Πλημμύρισε από αναμνήσεις και νοσταλγία η αίθουσα θεάτρου του 1ου Γυμνασίου Ν. Μηχανιώνας, στην συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής η τοπική κοινότητα και το ΔΗΠΠΑΚΥΘ, για να τιμήσουν την 92η επέτειο από την άφιξη των προσφύγων στην περιοχή και τη δημιουργία της Νέας Μηχανιώνας.

Κατάμεστη η αίθουσα, πολλά τα βουρκωμένα μάτια, πυκνά τα χειροκροτήματα για το καλά δουλεμένο και συντονισμένο πρόγραμμα, το γενικό συντονισμό του οποίου είχαν η πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, Κατερίνα Χατζηχριστοφή και ο ακούραστος όπως πάντα Σάκης Δασκαλάκης από το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Μηχανιώνας.
Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από το πλήθος των Μηχανιωτών, που είχε κατακλύσει την αίθουσα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμανατίδου, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θερμαϊκού Πάττη Πασχαλίδου, Θοδωρής Τζέκος, Νίκος Τσουρούς-Μπουγιούκας και Νίκος Γιάκης, καθώς επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Η ομιλία του δημάρχου Θερμαϊκού
Μετά από το καλωσόρισμα από την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, Μένη Βαρσάμογλου, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος  αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν οι ξεριζωμένοι από την παλιά Μηχανιώνα της Κυζικηνής χερσονήσου, το Αυδήμι της Θράκης και την Αγία Παρασκευή όταν έφτασαν σ΄αυτό τον τόπο, με μοναδικά εφόδια τα λιγοστά τους υπάρχοντα, την πλούσια παράδοσή τους, τη μεγάλη τους καρδιά, το δημιουργικό πνεύμα, την εργατικότητα και το πείσμα.
«Αναμφισβήτητα πρόκειται για άθλο. Για πραγματικό έπος, αφού κατάφεραν να αντιστρέψουν τις συνθήκες και να μετατρέψουν την καταστροφή σε θρίαμβο», επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, για να υπογραμμίσει με έμφαση: «Εμείς τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους, είμαστε υπερήφανοι. Γιαυτό, όχι μόνο δεν τους ξεχνάμε, αλλά εμπνεόμαστε από ό,τι κατάφεραν και από τον τρόπο που το κατάφεραν. Έχουμε το χαρακτήρα τους. Κοιτάμε πίσω και χαράσσουμε το μέλλον. Ειδικά στις δύσκολες ημέρες της κρίσης, που για πολλούς είναι μια καθημερινή άσκηση επιβίωσης».
Ο κ.Μαυρομάτης, στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που επιτέλεσε ο μεγάλος άνδρας της παλιάς Μηχανιώνας και ολόκληρης της Κυζικηνής χερσονήσου, Μαργαρίτης Ευαγγελίδης, καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να προσθέσει: «Ενεννήντα δύο χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ και συνεχίζουμε αυτό που ξεκίνησαν. Αναπτύσσουμε τον τόπο μας, εξελίσσουμε τη ζωή μας. Παλεύουμε για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Στον «πόλεμο» της γενιάς μας, αγωνιζόμαστε με τον ηρωϊσμό των προγόνων μας, ώστε στο τέλος να δικαιωθούμε. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, ο αγώνας άνισος. Αλλά έχουμε πρότυπα για να εμπνευστούμε, να αντέξουμε και να μετατρέψουμε την καταστροφή σε θρίαμβο. Όπως εκείνοι».
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η διοίκησή του για τα προβλήματα της περιοχής, όπως το ενδιαφέρον για τους άπορους και άστεγους, την καθαριότητα, τη στήριξη των επαγγελματιών, τον αθλητισμό και την Παιδεία κλπ και κατέληξε λέγοντας: «Γιορτάζουμε την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας όχι για τυπικούς λόγους, αλλά από ανάγκη να πλησιάσουμε τις ρίζες μας. Να διδαχθούμε και να εμπνευστούμε. Να συνειδητοποιήσουμε για άλλη μια φορά το χρέος μας να σταθούμε αντάξιοι κι έτσι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας».
Ακολούθησε πλούσιο δίωρο πρόγραμμα από εκπληκτικά χορωδιακά, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα αλλά και την ανάγνωση κειμένων σχετικά με τη ζωή στην παλιά Μηχανιώνα και την εγκατάσταση στη Νέα Μηχανιώνα.



         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.