Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ποιές παραλίες βραβεύθηκαν με "Γαλάζια Σημαία"

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες κατατάχθηκε η Ελλάδα, καθώς 359 ακτές και 9 μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες», σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Μεταξύ αυτών και τέσσερις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού.

Η φετινή εκδήλωση για τη βράβευση των παραλιών με γαλάζια σημαία, έγινε στην Πιερία, που διαθέτει πέντε βραβευμένες παραλίες, αλλά οι φορείς έχουν εκφράσει συνολικά μια διάθεση να γίνουν ενέργειες για να αυξηθούν οι παραλίες με «γαλάζια σημαία» τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου.
«Τα πέντε βραβεία 'Γαλάζιας σημαίας' σε μια ακτογραμμή 70 χιλιομέτρων είναι πολύ λίγα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου. «Εμείς φιλοδοξούμε, οι παραλίες με 'Γαλάζια Σημαία' να γίνουν του χρόνου 13 και ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Για αυτό, όμως, χρειαζόμαστε τη συνεργασία και το ενδιαφέρον των Δήμων της περιοχής. Πιστεύουμε, ότι οι προϋποθέσεις για τις παραλίες μας υπάρχουν αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο οι Δήμοι», πρόσθεσε.

Σε όλο τον κόσμο 3.468 ακτές
Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε, φέτος, 3468 ακτές και 695 μαρίνες.
«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα. Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό», σημείωσε.
Τι είναι οι «Γαλάζιες Σημαίες»
Σύμφωνα με την ΕΕΠΦ, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE - Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σημειώνεται, ότι τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος συνοψίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες, που αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» στη Βόρεια Ελλάδα
Οι ακτές στη Βόρεια Ελλάδα με «γαλάζια σημαία», είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με την ανακήρυξη της ΕΕΠΦ:
ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή
ΡΟΔΟΠΗ [3]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Φανάρι/Ιουλία
Μέση
ΞΑΝΘΗ [4]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα
ΚΑΒΑΛΑ [14]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Πρίνος/Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα
ΣΕΡΡΕΣ [1]
Δήμος Αμφίπολης
Κυανή Ακτή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [12]
Δήμος Βόλβης
Σερραϊκή Ακτή
Ασπροβάλτα
Παραλία Βρασνών
Νέα Βρασνά
Πόρτο Φίνο
Σταυρός Κεντρική
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Νέοι Επιβάτες
Περαία
Ποταμός
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [39]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Νικήτη 2
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Αρμενιστής
Δήμος Κασσάνδρας
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 1
Χανιώτη 3
Σάνη 2
Σάνη 3
Δήμος Πολυγύρου
Μεταμόρφωση
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
ΠΙΕΡΙΑ [5]
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Παραλία
Καλλιθέα
Καλλιθέα/Mediterranean Vilage

Κορινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.