Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σοβαρές ευθύνες για τη φωτιά στο αμαξοστάσιο δήμου Θερμαϊκού

Σοβαρές ευθύνες προκύπτουν, όπως φαίνεται, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο χώρο του αμαξοστασίου του δήμου Θερμαϊκού στην Περαία, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα υδροφόρο δημοτικό όχημα, προκαλώντας ζημιές σε άλλα δύο και δημιουργώντας φόβο στους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, με δελτίο τύπου, αναφέρει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη φωτιά», αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται ακόμη και για πράξη εμπρησμού. Όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα χώρο που είχε μετατραπεί σε παράνομη χωματερή, με την εναπόθεση εκεί ξερών κλαδιών δέντρων. Και η ευθύνη για όσους διέταξαν ή επέτρεψαν την τοποθέτηση αυτής της εύφλεκτης ύλης, δίπλα στα οχήματα του δήμου, είναι τεράστια και θα πρέπει να αναζητηθεί.
Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο «Ακτιβιστής», το αίτιο της πυρκαγιάς δεν μπορεί να είναι άλλο από την εναπόθεση τεράστιων ποσοτήτων κλαδιών και προϊόντων αποψίλωσης οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων στον χώρο του αμαξοστασίου από τις υπηρεσίες του Δήμου, προφανώς μετά από εντολές των αντιδημάρχων καθαριότητας και καθημερινότητας. Γεγονός που μετέτρεψε το χώρο του όρχου σε παράνομη χωματερή και εν δυνάμει σε μια πιθανή εστία ανάφλεξης.
Και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική πιθανή "μπαρουταποθήκη" - χωματερή στον δήμο Θερμαϊκού.  
Όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα «οι αιρετοί θέλοντας να διευθετήσουν με κάθε τρόπο το οξυμένο πρόβλημα της συσσώρευσης κλαδιών δέντρων σε κοινόχρηστα αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα φροντίζουν  για την μεταφορά τους ΟΠΟΥ ΔΕΙ. Το ζήτημα όμως είναι πως δεν έχει δημιουργηθεί  ένας επίσημος και αδειοδοτημένος χώρος μεταφόρτωσης ογκωδών στον δήμο Θερμαϊκού. Έτσι οι ιθύνοντες επιχειρούν μόνιμα να κρύψουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα δημιουργώντας παράνομες προσωρινές χωματερές ογκωδών στα όρια του Δήμου».
Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες στον Δήμο για τους παράνομους σταθμούς μεταφόρτωσης με ξερόκλαδα (καύσιμα υλικά χαρακτηρίζονται από την Πυροσβεστική υπηρεσία) που στήνει όπου θέλει.
Και προφανώς προκαλεί εντυπώσεις και δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά για την υποδαύλιση της σεναριολογίας με το δελτίο τύπου του Δημάρχου κ. Μαυρομάτη (είχε πρωτοδιατυπωθεί από αντιδημάρχους τη μέρα της εκδήλωσης της φωτιάς) για πιθανότητα εμπρησμού, πριν βγει το πόρισμα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.
Και φυσικά δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς που δεν ήταν άλλο από το βουνό των εύφλεκτων υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του αμαξοστασίου.

Το Δελτίο Τύπου του δήμου
«Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό του εμπρησμού, εξετάζουν το ανακριτικό τμήμα και οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς ένα παλιό υδροφόρο όχημα του δήμου Θερμαϊκού και προκάλεσε ζημίες σε δύο ακόμη στην Περαία.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο στάθμευσης οχημάτων, δίπλα στα κοιμητήρια της Περαίας, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 7 Μαΐου και παρά την ταχύτητα της παρέμβασης και την προσπάθεια των πυροσβεστών υπήρξαν σοβαρές ζημίες.
Το συμβάν δεν επηρεάζει το πρόγραμμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου.

Για το γεγονός ο Δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Κάθε καταστροφή υλικού και απώλεια μέσων δυσκολεύει το έργο της δημοτικής αρχής, που συνεχίζεται, όμως, κανονικά. Το πρωτοφανές περιστατικό δημιουργεί ερωτηματικά. Περιμένουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις της και θα ενεργήσουμε αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή είναι προσηλωμένη στην απόλυτη προστασία της δημοτικής περιουσίας και των συμφερόντων του δήμου με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια πρώτα απ΄όλα τους εργαζόμενους αλλά και όλους τους συνεργάτες μου δημοτικούς συμβούλους που συντόνισαν, βοήθησαν και  αγωνίστηκαν με όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν την περιουσία του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.