Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Ζήσε … Ιούνη» από την Περιφέρεια για τα κουνούπια!

«Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι», λέει η λαϊκή παροιμία. Όμως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντί για τον Μάη, πρέπει να περιμένουμε τα τέλη Ιουνίου για να αρχίσουν οι ψεκασμοί των κουνουπιών. Μια και τα στελέχη της Περιφέρειας, μέσα από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους, διέγνωσαν πως…. «δεν είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα με τα κουνούπια». Χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν περί αυτού τους κατοίκους όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης.
 
Από πού έβγαλαν το συμπέρασμα αυτό οι πάνσοφες υπηρεσίες της Περιφέρειας; Από, άκουσον-άκουσον «τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ειδικούς που παρακολουθούν το δίκτυο παγίδων». Και από τις «παγίδες» αυτές, κατέληξαν στην εκτίμηση, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι … «παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν είναι ικανοί για να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα».
Αντί όμως για τα εύκολα συμπεράσματα από τις «παγίδες», γιατί δεν κάνουν τον κόπο να έρθουν και να ρωτήσουν τους κατοίκους για παράδειγμα του δήμου Θερμαϊκού που δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους για να μη δεχτούν τις επιθέσεις από τα σμήνη των κουνουπιών; Γιατί δεν ρωτούν τους μαγαζάτορες των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, οι οποίοι, για να συγκρατήσουν τους πελάτες τους, που είναι έτοιμοι να το βάλουν στα πόδια από τα κουνούπια, το πρώτο που τους προσφέρουν, πριν καν τον τιμοκατλάλογο, είναι τα αντικουνουπικά σπρέϊ;
Το θλιβερό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της, για να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους ψεκασμούς, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, «συνήθως τα έντομα αυτά αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία». Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική αυτή, θα πρέπει πρώτα οι πολίτες να αρχίσουν να προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου για να επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και όχι να υπάρξει πρόληψη. Και η καλύτερη πρόληψη είναι οι έγκαιροι ψεκασμοί κατά κουνουπιών.


Δηλώσεις της Ι.Τζάκη για τα κουνούπια
Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα των κουνουπιών, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο της δυνατότητας ενστάσεων από πλευράς αναδόχων. Ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες φάσεις του διαγωνισμού και απομένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Για να προσθέσει: «Υπολογίζουμε να αρχίσουμε επίσημα τους ψεκασμούς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου».
Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
«Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία κατ' αρχήν και δευτερευόντως στην όχληση. Από τη συνεργασία που έχουμε με τους ειδικούς που παρακολουθούν τη βάση δεδομένων από το στήσιμο παγίδων κουνουπιών, προκύπτει ότι οι πληθυσμοί που αναπτύσσονται δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα έντομα που τον μεταδίδουν αναπτύσσονται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουμε στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, η σύμβαση προβλέπει το στήσιμο παγίδων που θα παρακολουθεί και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου» σχολιάζει.

Στα πλεονεκτήματα του φετινού προγράμματος, η κ. Τζάκη συμπεριλαμβάνει τη διετή του διάρκεια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός το 2016 και του χρόνου οι ψεκασμοί θα μπορούν να ξεκινήσουν, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, με βάση τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, τονίζει ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει μια συντονιστική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται κάθε εποχή, θα κατευθύνει τους αναδόχους στις κατάλληλες δράσεις.
Στις μελλοντικές δράσεις της επιτροπής συγκαταλέγονται η επιδημιολογική παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, πιλοτικές εφαρμογές για διαφορετικούς τρόπους καταπολέμησής τους, έλεγχοι ανθεκτικότητας των εντόμων στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς αλλά και μετρήσεις υπολειμματικότητάς τους στα αγροτικά προϊόντα. Ακόμη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους υλοποίησης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.