Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Λήγει σήμερα η προθεσμία ρύθμισης χρεών προς τους Δήμους

Προς ενδεχόμενη παράταση ενός μήνα;
Λήγει σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Όπως προβλέπει ο νόμος 4321/2015 και σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών, που θα έχουν βεβαιωθεί ταμειακά έως και σήμερα 26 Μαίου.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα δοθεί παράταση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας: «Να περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι».
Χθες το βράδυ είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε αποφασίσει την παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης των 100 δόσεων που λήγει την Τρίτη 26 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι τα ευεργετήματα του αρ.11 του νόμου (αναστολή κατασχέσεων κ.λπ.)εφαρμόζονται µόνο, εφόσον, ρυθμίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων µετά την καταβολή της 1ης δόσης, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης και το αντίστοιχο ποσό της απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής δεν εξαρτώνται από το ύψος της οφειλής.
Έτσι δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραµµα ρύθμισης που επιθυμεί, ανεξάρτητα από το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συνολική οφειλή του, µε µόνο περιορισμό το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 20 ευρώ.
Ωστόσο, το ύψος της βασικής οφειλής (δηλαδή οι βεβαιωμένες οφειλές χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) είναι καθοριστικό για την επιβάρυνση των δόσεων µε τόκο, καθώς ρυθμιζόμενες βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιβαρύνονται µε τόκο 3% ετησίως.
Προβλέπεται ότι η ρύθμιση χάνει την ισχύ της όταν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της και ειδικότερα µε την υποχρέωση εξόφλησης της ρύθμισης εντός τριµήνου, από το χρόνο που προσδιορίζεται για την καταβολή της τελευταίας δόσης και επίσης όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει πέραν του τριµήνου, από τη νόµιµη προθεσμία υποβολής, δηλώσεις προς το δήµο για την επιβολή τελών και φόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.