Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Να δήμαρχος, να ... "μάλαμα" !

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα
Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε την Παρασκευή το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Κυριακή τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πόλη. Η ενέργεια της δημάρχου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των Καβαλιωτών.
Το μνημείο που ξήλωσε η δήμαρχος
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, η Δήμαρχος της Καβάλας μόλις την Πέμπτη εξέφρασε τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» στο μνημείο και ζήτησε να εμφανίζεται μόνο το κείμενο αφιέρωση.
Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ζήτησε να μην χαραχθεί το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας στο μνημείο, ώστε να μην ματαιωθεί η τοποθέτησή του και η προγραμματισμένη εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το ΚΙΣΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της Χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.
» Οι Εβραίοι της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από όλη την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του «Άστρου του Δαυίδ» στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί.
» Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5700 χρόνια: “Το Άστρο του Δαυίδ”.
» Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Αστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του Μνημείου.
» Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις μαζί με φωτισμένους Ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Έλληνες Εβραίους της πόλης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».


Θύελλα αντιδράσεων
H απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και προσωπικά της δημάρχου, η οποία καταγγέλεται ότι υπάκουσε στα κελεύσματα κάποιων ακροδεξιών στοιχείων της παράταξής της, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους Καβαλιώτες.
Οι αντιδράσεις, πάντως, αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή, καθώς η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας έκανε γνωστό ότι στις 10:30 το πρωί της Κυριακής θα δώσει το παρόν σε μια σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, παρουσία και ανθρώπων που ταξίδεψαν από το Ισραήλ και αλλού, είτε γιατί έχουν συγγενικούς δεσμούς με την Καβάλα είτε γιατί ήθελαν να πάρουν μέρος στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων.

Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για αναθεώρηση της απόφασης για αναβολή
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι:
Με μεγάλη έκπληξη, λύπη και αγανάχτηση, πληροφορηθήκαμε χθες αργά το βράδυ την ακύρωση τοποθέτησης του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας, όπως και της αντίστοιχης τελετής, που είχε προγραμματιστεί από το Δήμο Καβάλας για την ερχόμενη Κυριακή. Ως πρόφαση για την ακύρωση προβλήθηκαν από τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, «λόγοι αισθητικής» του συγκεκριμένου μνημείου. Θεωρούμε, όμως, ότι οι λόγοι είναι βαθιά πολιτικοί και ιδεολογικοί και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την κυριαρχία μισαλλόδοξων, εθνικιστικών και ρατσιστικών στοιχείων τόσο στη δημοτική ομάδα, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον της κ. Δημάρχου.
Η συγκεκριμένη απόφαση Δημάρχου Καβάλας αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση για τα πολιτικά μας ήθη αλλά και προσβολή της μνήμης των χιλιάδων συμπολιτών μας εβραϊκής καταγωγής, που θυσιάστηκαν στο βωμό της ίδιας μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και εθνικισμού μερικές δεκαετίες πριν. Επίσης, αποτελεί στίγμα στη μακρόχρονη Ιστορία εργατικών και κοινωνικών αγώνων της πόλης μας. Εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποδομεί την εικόνα της πόλης μας πανελληνίως και διεθνώς, από τη στιγμή μάλιστα που η τοποθέτηση του μνημείου και η τελετή μνήμης είχαν ανακοινωθεί και δημοσιευτεί ευρύτατα και είχε εκτυπωθεί και διανεμηθεί το αντίστοιχο έντυπο υλικό.
Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, να αναθεωρήσει τη λανθασμένη και προσβλητική απόφασή της και να προχωρήσει κανονικά στην ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ακόμη περισσότερο, καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, να απομονώσει και να αποβάλλει τα μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία που φιλοξενεί στη δημοτική της παράταξη και να προχωρήσει στο έργο της αξιοποιώντας ανθρώπους δημοκρατικούς και προοδευτικούς που να είναι ικανοί να συναισθανθούν το βάρος της Ιστορίας αυτού του βασανισμένου τόπου. Τέλος, καλούμε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς, τα σωματεία, τα κινήματα και το Λαό της πόλης μας να κινητοποιηθούν για να ανατρέψουν την απαράδεκτη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και να επιβάλλουν την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.