Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μουσική παράσταση για ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου

Μουσική παράσταση με το έργο του Λόρκα «Έρωτας σκοτεινός σαν θάνατος», αλλά και την εκτέλεση μουσικών κομματιών των de Falla, Χατζιδάκι, Κουρουπού και Θεοδωράκη, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, θα δοθεί τη Δευτέρα 25 Μαίου, ώρα 9 μ.μ., στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το έργο: «Έρωτας σκοτεινός σαν Θάνατος», που θα παρουσιαστεί από τη Σχολή Μονωδίας-Μελοδραματικής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,  εκτυλίσσεται μέσα από τέσσερις χρονικές περιόδους της ζωής του Φρειδερίκου Γκαρσία Λόρκα. Η επιλογή των τεσσάρων αυτών επεισοδίων ακολουθεί το οδοιπορικό μιας προσωπικής μου ανάγνωσης, μιας ταπεινής χειρονομίας σε αυτό το μεγαλειώδες έργο. Η ανάγνωση αυτή εκκινεί από το σκεπτικό ενός φίλου ειδικού, ότι το «έργο του Λόρκα είναι μια ποίηση προϊόν όχι μόνο της γλώσσας αλλά κατ’ εξοχήν μια ποίηση του βλέμματος». Μέσα από αυτές λοιπόν τις τέσσερις χρονικές περιόδους επιδιώκεται η δραματουργία του συγκεκριμένου έργου, με προσπάθεια να συμπυκνωθεί το τοπίο της ζωής του σημαντικού αυτού ανδαλουσιανού ποιητή.

Οι Τσιγγάνικες Μπαλάντες της Ανδαλουσίας προσδιορίζουν την έναρξη του πάθους και της ποίησης για τον Λόρκα. Ο Lorca του μικρού ανδαλουσιάνικου χωριού, των προσωπικών και αμετάθετων θανάτων του Romancero, του αινίγματος του σαλονιού των Canciones, και των τσιγγάνων με τους παθιασμένους χορούς και τα πονεμένα τραγούδια τους. Ο ποιητής που έμοιαζε σαν μελαμψός τσιγγάνος με μαύρα μαλλιά και πύρινα μάτια και ουδέποτε απέβαλε την εικόνα που είχε αποκτήσει από αυτό του το έργο όπου περιέγραφε τον τραγικό νότο της Ισπανίας βουτηγμένο σε αίμα και ήχους θανάτου.

 Ο έρωτας και η τέχνη σε δύο πόλεις μακριά από την Ανδαλουσία, στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη. Δύο πόλεις που σημάδεψαν τη ζωή και την ποίηση του Λόρκα. Στη Μαδρίτη θα συναντήσει ανθρώπους της τέχνης που σημάδεψαν το ευρωπαϊκό τοπίο για δεκαετίες, με τους οποίους θα αναπτύξει ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς. Στη Νέα Υόρκη, θα συναντήσει την εμπειρία της μεγάλης μητρόπολης, ζώντας, την εποχή της μεγάλης κρίσης του 1929. Η βαθιά ευαισθησία του ποιητή διακρίνεται μέσα από το Poetaen Nueva York που είναι γεμάτο από ένα πλήθος από πρόσωπα και προσωπεία, μνήμες, όνειρα και στοιχεία του ασυνειδήτου που η λορκική ποίηση προσπαθεί να εξατομικεύσει με έναν υπερρεαλιστικό τρόπο. Η αλληλεγγύη του ποιητή για όλα αυτά που συμβαίνουν και καταγγέλλει αναδύεται περισσότερο από την καρδιά παρά από τη λογική σε αυτό που έχουν αποδώσει σε εκείνον μετέπειτα μελετητές ως ρομαντικό αντικαπιταλιστή.

 Μπαράκα: Το Θέατρο του για το Λαό που εξέφραζε την αντίδρασή του για τις συμβάσεις της θεατρικής τέχνης του 19ου αιώνα. Η περίοδος του Λόρκα ως σκηνοθέτη. Η Μπαράκα ήταν ένα θεατρικό μπουλούκι Ισπανών φοιτητών με ίσα δικαιώματα ανάμεσα στα μέλη του, που παρουσίαζε θεατρικούς συγγραφείς του Χρυσού Αιώνα, όπως ο Θερβάντες, ο Καλδερόν και ο Λόπε ντε Βέγκα. Η Μπαράκα ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ισπανίας και παρά την άρνηση του ίδιου του Λόρκα εκείνη τη εποχή, ότι δεν ήταν πολιτικό θέατρο, αλλά ότι φιλοδοξούσε μια «ευγενή αγνότητα» με την τολμηρή φύση της θεατρικής του τέχνης, ο κόσμος είχε ανταποκριθεί με ενθουσιασμό και είχε επιλέξει να αντιμετωπίζει την Μπαράκα κάτω από ένα πολιτικό πρίσμα. Την ίδια περίοδο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το θεατρικό του έργο Ματωμένος Γάμος. Οι καθοριστικές στιγμές του έργου είναι μελοποιημένες, ο Λόρκα δοκιμάζει παραδοσιακά φραστικά μοτίβα, στίχους με
αλληγορίες, ρυθμικές αφηγήσεις και εκκλησιαστικά χορικά. Είναι η περίοδος που θα λάβει τη μεγαλύτερη δημόσια προσοχή, παρά τους σχολιασμούς του σε συνεντεύξεις στις εφημερίδες ενάντια στη μπουρζουαζία που δεν έβλεπε με καλό μάτι το θίασο.

 Θάνατος στο Βίθναρ: Ο Λόρκα θύμα του Φασισμού. Η κυβέρνηση του Φράγκο δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για τη δολοφονία του. Ο Λόρκα σε αυτό το σύντομο της ζωής εξάντλησε τις απαρχές της ισπανικής ποίησης και του ισπανικού θεάτρου, σε εννιά βιβλία με στίχους και σε δεκατρία θεατρικά έργα. Συνεχίζει να μιλά σε όλους μας για τα φαντάσματα της ταυτότητας, την παιδική ηλικία, το ανέφικτο, τον έρωτα, το θάνατο του έρωτα.

Συντελεστές :
Ένη Κίνη (μουσική διδασκαλία -οργάνωση παραγωγής )
Σοφία Καρακάντζα (σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία)
Μέλπω Βασιλικού (χορογραφίες )
Νάντια Φιόρου (σκηνικά -κοστούμια, εικαστικές κατασκευές)
Βίκη Σκορδά (βοηθός σκηνοθέτη )
Αλεξάνδρα Μελαχροινού (βοηθός παραγωγής )

Συμμετέχουν :
Ιωάννα Ευγ.Πολυζωίδου(πιάνο )
Κων/νος Μητσιγγόλας(κιθάρα )
Μαριάννα Ερκέκογλου (κρουστά)
Bruno Semanjaku (κρουστά )
Γιάννης Κοντζές(τρομπέτα )
Μπούτου Κατερίνα (χορός )

Διανομή κατ´αλφαβητική σειρά

Τραγουδιστές :
Δρίβα Κορίνα
Κομνή Ελένη
Κοντοπούλου Βασιλεία
Κυριαζοπούλου Νόννα
Μάγγου Σεραφεία
Μελαχροινού Αλεξάνδρα
Μήρτσιου Κατερίνα
Παναγιωτίδου Ήλια
Τσεριώτης Βασίλης

Ηθοποιοί : Από την Δραματική Σχολή "Α .Βουτσινάς"

Βιολάρης Κυριάκος
Κοντός Γιάννης
Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.