Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οικονομική κρίση: Το 42% των παιδιών χωρίς φυσιολογικό βάρος

Tο 42% των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ένας στους δυο μαθητές αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ μία στις 6 οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος, εξ αιτίας όλα αυτά της βαθειάς οικονομικής κρίσης που πλήττει ανεπανόρθωτα τα Ελληνόπουλα.

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του, καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αθηνά Λινού.
Εκτός από τις μελανές εικόνες που αποκάλυψαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η κυρία Λινού ανακοίνωσε και θετικά νέα, συγκεκριμένα την επέκταση του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής -ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης.
Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα γεύματα που προσφέρονται σε μαθητές της περιφέρειας
Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο μέγας δωρητής του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, με τη συνδρομή και άλλων δωρητών, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Από το 2012 έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 10 εκατ. γεύματα, σε 440 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 συμμετείχαν στο Πρόγραμμα 406 σχολεία με 61.870 συνολικά μαθητές, ενώ το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015)συμμετέχουν 209 σχολεία με 23.900 περίπου μαθητές. Ωστόσο, περισσότερα από 900 ακόμη σχολεία έχουν αιτηθεί και έχουν την αντικειμενική ανάγκη να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλά λόγω έλλειψης πόρων η ένταξή τους εκκρεμεί.
Στη νέα φάση του έργου συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές Καθημερινά προσφέρεται σε όλους τους μαθητές των σχολείων ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα.
«Η χρηματοδότηση που έχουν προσφέρει η Ισλανδία το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες αποτελεί προσφορά υψίστης σημασίας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να προσφέρουμε εφέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση» ανέφερε η κυρία Λινού, προσθέτοντας και τον φιλόδοξο στόχο του Ινστιτούτου «το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Κώστας Χαρδαβέλλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κος RogerJørgensen, Deputy Head of Mission της Πρεσβείας Νορβηγίας και εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κου Παναγιώτη Κουρουμπλή η κα Ιωάννα Μπακογιάννη. Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.