Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ημέρα Μνήμης: Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Eκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιούνται σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στις 18.30 στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ομιλητής θα είναι ο σερίφης της κομητείας του Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης Πίτερ Κουτουτζιάν. Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης, Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Θα ακολουθήσουν πορείες διαμαρτυρίας, από την πλατεία Αγίας Σοφίας στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και από την πλατεία Συντάγματος στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και επίδοση ψηφισμάτων.
Ο Χρήστος Τοπαλίδης
Οπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Χρήστος Τοπαλίδης, «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συντελέστηκε συστηματικά την περίοδο 1914 - 1922, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής κάθαρσης και ισοπέδοσης της διαφορετικότητας σε Πόντο και Μικρά Ασία, προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένα νεοπαγές τουρκικό εθνικό κράτος, αρχικά από τους νεοτούρκους και μετέπειτα από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος ένος ενιαίου εγκλήματος, που μαζί με αυτές των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας συνθέτουν τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Προς τούτο συνηγορεί και η Διεθνής Ενωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμα που εξέδωσε το 2007.
Η ΠΟΕ, ακολουθώντας το δόγμα του ενιαίου της «τριάδας» των Γενοκτονιών, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αδελφούς Αρμενίους και Ασσυρίους προκειμένου να καταστήσει σαφές πως ο αγώνας είναι κοινός και πανανθρώπινος και πως οι γενοκτονίες θα πρέπει να καταδικάζονται απόλυτα, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς περιορισμούς, για να οχυρωθεί η ανθρωπότητα από τους κινδύνους επανάληψης οπουδήποτε στο μέλλον». Τέλος, ο κ. Τοπαλίδης κάλεσε την ελληνική Πολιτεία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνει πως «κάθε χρόνο, τη 19η Μαΐου -αλλά και κάθε μέρα, όπως είναι εθνικό και ανθρώπινο χρέος μας- τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε, και θεσμικώς, με το ν. 2193/1994. Και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς λαούς, σ' ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, να μην υποβαθμίζουμε και, πολύ περισσότερο, να μη λησμονάμε και αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Διατρανώνουμε με την πρέπουσα ιστορικώς έμφαση την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε, ούτε καν ν' ανεχθούμε, την επανάληψη γενοκτονιών κι αντίστοιχων εγκλημάτων που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, μ' όποια μορφή κι ''επινοητικότητα'' και μ' όποιο υποδόριο ''πρόσχημα'' θα μπορούσαν να εκδηλωθούν οποτεδήποτε στο μέλλον».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.