Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για το cyber bulling

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εκδήλωση  ενημέρωσης των μαθητών και πολιτών του Θερμαϊκού, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι από το Δήμο Θερμαϊκού, στο ΚΑΠΠΑ 2000. Επιτυχής λόγω της μεγάλης συμμετοχής ακροατών που έσπευσαν να πληροφορηθούν για τους κινδύνους του cyber bulling και να μάθουν τους κανόνες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Μ.Σφακιανάκης
Την ενημέρωση την έκανε ο υποστράτηγος της Αστυνομίας και επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Μανόλης Σφακιανάκης.
Το αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ ήταν κατάμεστο καθώς το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.
Αναλύθηκαν από τον ομιλητή, αλλά και δύο βοηθούς γυναίκες υπαστυνόμους  με επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο, πολλές παράμετροι των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ενασχόληση με το διαδίκτυο, τόσο για μεγάλους αλλά κυρίως για τους μικρούς σε ηλικία χρήστες του.
Ως υπέρμαχος των θετικών του διαδικτύου εμφανίστηκε ο στρατηγός αλλά ο ρόλος του στη σημερινή ομιλία ήταν να καταδείξει και να προειδοποιήσει για τα λιγότερα όμως επικίνδυνα αρνητικά του.
Μια από τις σημειώσεις που έγιναν και που οφείλουν να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή είναι πως "οτιδήποτε δημοσιεύεται, γράφεται στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο" που σημαίνει πως οτιδήποτε κανείς ανεβάζει συμπεριλαμβάνεται στο διαδικτυακό του "φάκελο", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.  Πλέον οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν χρειάζονται τους φακέλους που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, αφού μπορούν να συγκεντρώνουν διαρκώς στοιχεία από όλη την επικράτεια, σαφώς ευκολότερα.
Και μια άλλη παραδοχή, σχετική με τα παραπάνω είναι "πως όλοι στο διαδίκτυο είμαστε επώνυμοι". Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το ηλεκτρονικό του αποτύπωμα παραμένει στο διαδίκτυο στο διηνεκές. Δεν υπάρχει ανώνυμη πλοήγηση. Ο κάθε χρήστης έχει τον δικό του αριθμό, το δικό του προσωπικό αποτύπωμα.
Κατηγορίες θεμάτων-κινδύνων που αναδείχθηκ:
-το cyberbulling ή διαδικτυακός εκφοβισμός, που αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από ομηλίκους τους. Με την αποστολή κειμένων e-mail με προσβλητικό περιεχόμενο ή κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό την πρόκληση φόβου και ταραχής.
-η παιδική πορνογραφία, κατά την οποία άτομα (συνήθως μεγαλύτερα από την ηλικία που εμφανίζουν στο διαδίκτυο) εκμεταλλεύονται την θέση και σχέση του με παιδιά προκειμένου να ικανοποιήσουν αρρωστημένα πάθη τους. Για να γίνει κατανοητή η εξάπλωση του συγκεκριμένου κινδύνου για τα παιδιά μας, όπως είπς ο κ. Σφακιανάκης η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προχωρεί σε δύο με τρεις συλλήψεις παιδόφιλων κάθε εβδομάδα.
- η ηλεκτρονική απάτη, κατά την οποία επιχειρείται μέσω μέηλ κυρίως, με δόλιο τρόπο, να αποσπαστούν πληροφορίες για τους προσωπικούς λογαριασμούς των χρηστών, αποσκοπώντας στην ιδιοποίηση χρημάτων. Θα πρέπει να  δίδεται μεγάλη προσοχή σε επιστολές ή μέηλ που μας πληροφορούν ότι κερδίσαμε διάφορα ποσά ή κληρονομήσαμε αποβιώσαντα συγγενή (που δεν είχαμε) και μας ζητούν προσωπικά στοιχεία.
-ο εθισμός, που είναι μια μεγάλη μάστιγα που πλήττει νεαρούς (και όχι μόνο). Πρόκειται για την υπερβολική χρήση του διαδικτύου (κυρίως ηλεκτρονικών παιχνιδιών) που καθιστά τον χρήστη έρμαιο της εξάρτησής του οδηγώντας τον σε διαρκή online συμμετοχή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μια κατάσταση που σε άλλες χώρες χαρακτηρίζεται ως ψυχική διαταραχή (Κίνα, ΗΠΑ κλπ) και που αντιμετωπίζεται ιατρικά με εγκλεισμό σε ειδικά ιατρικά κέντρα ηλεκτρονικής απεξάρτησης.
Εκτός από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη που επέδωσε στον κ. Σφακιανάκη τιμητική πλακέτα και δώρα και τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, παραβρέθηκαν ο κ. Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου βουλευτής ΑΝΕΛ.

Χρήσιμα sites: www.cyberkid.gr όπου μπορεί κανείς να βρει βοήθεια και χρήσιμες υποδείξεις για τα παιδιά (συμπεριλαμβάνονται ακόμα και "Φιλικές συμβάσεις γονέων - παιδιών" για τη σωστή χρήση του διαδικτύου) αλλά ακόμα και παιχνίδια που μπορούν άφοβα να παίξουν τα παιδιά.


Με στοιχεία και φωτογραφίες από τον Ακτιβιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.