Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πετυχημένος ο Συμβουλευτικός Σταθμός Θερμαϊκού

Σημαντική επιτυχία, σημειώνει ο εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός Θερμαϊκού, στα δύο χρόνια λειτουργίας του. Και οι δεκατρείς συνεργάτες του, προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Τα μέλη του Σταθμού με ένα όμορφο κείμενο περιγράφουν τις δραστηριότητές τους.

Πριν απο 2 χρόνια, είχαμε την τύχη κάποιοι κάτοικοι της περιοχής μας, γυναίκες επαγγελματίες της ψυχικής Υγείας, επιμελήτριες του Δικαστηρίου Ανηλίκων, εκπαιδευτικοί, να συναντηθούμε και να συμφωνήσουμε σε μια κοινή εθελοντική δράση που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση των στεγανών του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν συμπολίτες μας.
΄Ετσι λοιπόν προτείναμε στον Δήμο μας την ίδρυση ενός εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού για τους/τις εφήβους/ ες και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν κάποια κοινωνική και ψυχολογική δυσκολία. Είχαμε την αμέριστη στήριξη από τον τότε αντιδήμαρχο κ. Γ. Τσακμάκα και έτσι ιδρύσαμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό με την επιπλέον υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (Νομ. Πρόσ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης), του Συλλόγου εθελοντών της Εταιρίας Προστ. Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Γονέων του Δήμου Θερμαϊκού.
Η θερμή υποστήριξη συνεχίζεται και από την σημερινή Διοίκηση του Δήμου με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος εκτίμησε ιδιαίτερα την προσφορά μας, τον αντιδήμαρχο κ.Τζέκο και την Πρόεδρο του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. κ. Χατζηχριστοφή, η οποία με την ιδιαίτερη ευαισθησία της υποστήριξε το έργο μας. Σήμερα η ομάδα των εθελοντών του Συμβουλευτικού Σταθμού, αποτελείται απο 13 επιστήμονες (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές/τριες ποικίλων κατευθύνσεων, επιμελήτριες ανηλίκων, μία συν/χoς εκπαιδευτικός, μία συν/χoς βιολόγος και μία συν/χoς εποπτεύουσα ψυχίατρος -ψυχοθεραπεύτρια με μεγάλη εμπειρία σε Δημόσιο φορέα), οι οποίοι/ες προσφέρουν δωρεάν τις παρακάτω Υπηρεσίες:
1) Συναντήσεις ατομικές με ραντεβού, για οικογένειες εφήβων που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως δυσκολίες με τα παιδιά τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη ειδικό ή να προσεγγίσουν Δημόσιο φορέα στη Θεσσαλονίκη.
2) Ατομικές συναντήσεις με τους ίδιους τους εφήβους.
3) Ομαδικές συναντήσεις - σεμινάρια με γονείς ή καθηγητές, όταν μας ζητηθεί για θέματα που τους απασχολούν έντονα όπως εξαρτήσεις, επιθετικές συμπεριφορές, σχολική αποτυχία κ.λ.π.
4) Δημιουργία μπάντας Κρουστών για εφήβους/ες, «Τα Κρούσματα», με σκοπό τη δυναμική δημιουργική έκφραση των παιδιών μέσα από τους ρυθμούς, την εκπαίδευσή τους στη συγκέντρωση και τη συγκίνηση που προσφέρει η ομαδική δράση. Την εκπαίδευσή τους έχει αναλάβει ο γνωστός δάσκαλος Νίκος Κιουρτσής (Τουρμπής), τα έξοδα διδασκαλίας έχει αναλάβει ο Σύλλογος εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ένας απο τους 4 φορείς που υποστηρίζει τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Φιλοδοξούμε η μπάντα αυτή να αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και ήδη άρχισε να συμμετέχει στα πολιτιστικά της δρώμενα.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κ.Κ.Χατζηχριστοφή για τη συμβολή της στην απόκτηση των τυμπάνων της μπάντας. Η έδρα του Σ. Στ. βρίσκεται στο Β΄ Γυμνάσιο Περαίας, η Διευθύντρια του οποίου, κ. Καραγιάννη, ως ευαίσθητη φιλόξενη οικοδέσποινα μας άνοιξε το «σπίτι» της, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα της δράσης μας. Συνεργαζόμαστε ήδη άριστα με πολλά από τα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης με υπεύθυνη την κ.Σιμουλίδου και πρόσφατα με το ΚΕ.ΣΥ.Π Ανατολ. Θεσ/νίκης, με υπεύθυνο τον κ. Αϊβαλιώτη,σε συνεργασία με τον οποίο και το Play back Theater πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για τα σχολεία της περιοχής. Στο παρελθόν συνεργαστήκαμε επίσης με το αθλητικό Σωματείο ΑΧΙΛΛΕΑΣ όπου συναντήσαμε ανθρώπους με εξαιρετική ευαισθησία και γι αυτό είχαμε άριστα αποτελέσματα στο να δοθούν αθλητικές ευκαιρίες σε εφήβους της περιοχής. Επίσης, εθελοντές καθηγητές παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία σε έφηβους του Συμβ. Σταθμού που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξουν ιδιωτικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός αντιμετωπίζεται μόνο με την κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προσόντων του κάθε ανθρώπου πόσο μάλλον των εφήβων. Όσο τα μέλη μιάς κοινωνίας καλλιεργούν το αίσθημα της αποδοχής της διαφορετικότητας, τόσο μικραίνει το «περιθώριο» και οι κακές επιπτώσεις του για όλους. Τα όποια θετικά πέτυχε ο Σ.Στ μας οφείλονται στην ευρεία συνεργασία που είχαμε με φορείς και ανθρώπους της περιοχής μας, χωρίς να ξεχνάμε και τους χορηγούς σε είδος ή σε οικονομική υποστήριξη.
Εμείς συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας με τη συνεργασία της κοινότητας, γιατί μόνον όλοι μαζί μπορούμε να προσπαθήσουμε για ΤΟ ΠΑΙΔΙ που είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας.
Για να μας γνωρίζετε με τα ονόματά μας είμαστε:
Μ. Κυριακίδου ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος οικογένειας.
Τερέζα Γκάουσι ψυχολόγος, Βοήθεια στο σπίτι.
Κ. Χλωροκώστα ειδική σύμβουλος εξαρτήσεων-δραματοθεραπεύτρια.
Κ. Σαούλη ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια-εκπ.τραυματοθεραπεία.
Β. Σαραφιανού, ψυχολόγος - τραυματοθεραπεύτρια.
Α. Παπαλαζάρου, ψυχολόγος
Σταύρος Τζαμτζής, ψυχολόγος
Κωνστ. Πέτρου, επιμελήτρια του Δικαστηρίου Ανηλίκων
Μ. Γεωργιάδου, συν. εκπαιδευτικός
Ε. Μιχαηλίδου, συν. βιολόγος
Όλ. Χατζηδήμου, συν/χος επιμελήτρια του Δικαστηρίου Ανηλίκων (συντονίστρια)
Φανή Τριανταφύλλου, συν/ χος ψυχίατρος - ψυχοθεραπεύτρια (εποπτεύουσα της ομάδας του Συμβ.Σταθμού)
Την δε μπάντα των Κρουστών υποστηρίζουν οι παρακάτω εθελόντριες: Σοφία Σκουλίδη, εικαστικός Μαριάννα Χατζημανώλη, συν/ χος εκπαιδευτικός Πένυ Βαβουλίδου, ψυχολόγος - μουσικοθεραπεύτρια ΄Ολγα Χατζηδήμου, συν/χος επιμελήτρια ανηλίκων

Μπορείτε να μας βρείτε στο τηλ.: 23920-23632 8:00 π.μ. - 9:30 π.μ. και 1:00 μ.μ. - 2:30 μ.μ κάθε μέρα e-mail: essthermaikou@ googlegroups.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.