Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Παραδοχή Σταϊκούρα: Πήγαν σε εκλογές πριν σκάσει "κανόνι"!

Τη χαριστική βολή στη στρατηγική Σαμαρά, η οποία ναι μεν ηττήθηκε στις εκλογές, αλλά η ομάδα του προέδρου της Ν.Δ. προσπαθούσε να τη συντηρήσει και μετεκλογικά με την ελπίδα να δικαιωθεί από κάποιο "ατύχημα" της νέας κυβέρνησης, έδωσε χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά παραδέχτηκε ευθέως στη Βουλή την αποκάλυψη του διαδόχου του Δημήτρη Μάρδα ότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 24 Φεβρουαρίου θα έλειπαν από το κρατικό ταμείο 452 εκατ. ευρώ και δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Η εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή για τον Δεκέμβριο -και άρα τις εθνικές εκλογές- λόγω της «τρύπας» 452 εκατ. που αναμενόταν να υπάρχει στο δημόσιο ταμείο τον Φεβρουάριο, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.
«Ποιου επιλογή ήταν οι εκλογές το ξέρει όλος ο κόσμος. Ο κόσμος ξέρει και ποιος έταζε και ποιος του έλεγε να μην πληρώνει», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε πως «πράγματι, δηλαδή το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι' αυτό το λόγο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες».
Ο κ. Μάρδας είχε αναφέρει νωρίτερα στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του κράτους ότι το «άνοιγμα» 452 εκατ. ευρώ που υπήρχε στο δημόσιο ταμείο στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε στην επιλογή επίσπευσης της προεδρικής εκλογής για τον Δεκέμβριο, διότι -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργό - η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αρχίσει την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο για να «σκάσουν» οι εκλογές τον Φεβρουάριο, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές χωρίς να μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν 1,9 δισ. ευρώ ”συν” στο τέλος Ιανουαρίου, με πρόβλεψη για αρνητικό πρόσημο τέλος Φεβρουαρίου. Ορθώς, συνεπώς, ο κ. υπουργός μίλησε γι' αυτό» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Με μια διαφορά, όμως. Ότι ενώ τα γνώριζαν αυτά στην κυβέρνηση από τέλος Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μια συμφωνία, στην οποία έλεγαν -αφού ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ- ότι τα 7,2 δισ. ευρώ τελικά τα έχουμε ανάγκη, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια αντίφαση, αν όχι άγνοια της πραγματικότητας, την οποία ορθώς υποστήριξε ο κ. υπουργός».

Η παραδοχή αυτή κλείνει οριστικά τις ιστορίες περί "success story" στην οικονομία κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά, αλλά πλέον πρωτίστως ακυρώνει τη σημερινή αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Αποτελεί την επίσημη ομολογία "χρεοκοπίας" της πολιτικής της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια και, προφανώς, εισάγει τη Ν.Δ. σε μια νέα περίοδο αναζήτησης στρατηγικής και ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.