Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αρχίζει σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού της Επανομής

Αρχίζει σήμερα από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ) η δοκιμαστική λειτουργία του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Επανομής. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν όλο το Μάϊο, προκειμένου  από 1ης Ιουνίου το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Γιάννης Καλλονάς, μιλώντας στο «Φάρο του Θερμαϊκού», σημείωσε ότι όλο το δυναμικό της δημοτικής επιχείρησης θα είναι σε επιφυλακή αυτό το διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί η καλή εκτέλεση του έργου από την κατασκευάστρια εταιρεία. Εξέφρασε δε παράλληλα την αισιοδοξία, ότι εντός του Μαίου, που θα γίνονται οι δοκιμές, θα αρθεί η επιφυλακτικότητα των πολιτών της Επανομής και θα προχωρήσουν στη σύνδεση των αποχετεύσεών τους με το δίκτυο, ώστε να σταματήσουν επιτέλους να πληρώνουν για την εκκένωση των βόθρων τους.
Πάντως μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των Επανομιτών στις εκκλήσεις για σύνδεση με τον αποχετευτικό αγωγό είναι ελάχιστη, δεδομένου του υψηλού τέλους σύνδεσης. Και δυστυχώς, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού συνεχίζει να κωφεύει στην πρόταση που κατ’ επανάληψη διατύπωσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για μείωση κατά 50% του τέλους και η εξόφλησή του σε δέκα άτοκες δόσεις.

Το όλο έργο αποχέτευσης της Επανομής, που άρχισε όταν δήμαρχος Επανομής ήταν ο Απόστολος Οικονομίδης και συνεχίστηκε επί δημαρχίας του Γιάννη Αλεξανδρή, κράτησε η εκτέλεση του περίπου έξι χρόνια και κόστισε πάνω από 15.000.000 ευρώ. Ενώ πέρασε μέχρι σήμερα από σαράντα κύματα, δεδομένου ότι αρκετές φορές απειλήθηκε η διακοπή των εργασιών και η ματαίωσή του, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δήμο Θερμαϊκού.
Το έργο ξεκίνησε το 2009, με την κατασκευή σε πρώτη φάση του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου μέσα στην Επανομή και προϋπολογισμό 4.896.309,14 ευρώ. Ενώ η δεύτερη φάση του έργου αφορούσε την κατασκευή του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης λυμάτων, μήκους 23.360 μέτρων, από τον οικισμό Επανομής έως τον συλλεκτήριο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό Ν. Μηχανιώνας, απ' όπου τα λύματα θα οδηγούνται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στην περιοχή Αινείας, μεταξύ Ν.Μηχανιώνας και  Αγγελοχωρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων, που  προβλέπεται να εξυπηρετεί και την παραθεριστική περιοχή β΄ κατοικίας Επανομής, κατασκευάστηκαν τρία αντλιοστάσια ανύψωσης στην παραλιακή περιοχή μεταξύ παραλίας Επανομής και Ν. Μηχανιώνας. Το κόστος της Β΄ φάσης του έργου, είχε προϋπολογισμό 11.600.000 Ευρώ που πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή, στις αρχές του 2014, απειλήθηκε η διακοπή του έργου και η επιστροφή στην Ε.Ε. των κονδυλίων που είχαν διατεθεί για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Επανομής, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης του έργου, είχε διατάξει την απένταξή του. Και χρειάστηκε τότε η εσπευσμένη μετάβαση στις Βρυξέλλες του τότε δημάρχου ΘερμαΪκού Γιάννη Αλεξανδρή και επταμελούς αντιπροσωπείας του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να πειστεί  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα του έργου και να δώσει τελεσίδικο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του μέχρι 31/12/2014 και συνδέσεων μέχρι 31/03/2015. Και ευτυχώς σιωπηρά, αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε κι έτσι μπόρεσε να ολοκληρωθεί η κατασκευή  αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Επανομής έργου. Το οποίο, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων του, θα αποφέρει κάθε χρόνο και σημαντικά έσοδα της τάξεως των 150.000 ευρώ περίπου, δεδομένου ότι τα τέλη αποχέτευσης θα πηγαίνουν στα ταμεία του δήμου Θερμαϊκού και όχι της ΕΥΑΘ, η οποία προνομιακά εκμεταλλεύεται το αποχετευτικό δίκτυο όλων των άλλων περιοχών του Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.