Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η αυτογνωσία, ο Ποταμός και τα … «πεντακόσια τηλέφωνα»

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι μεγάλο πράγμα να έχει κανείς την αίσθηση του μέτρου, να διαθέτει αυτογνωσία. Να ξέρει μέχρι ποιου σημείου πράττει σωστά και που έχει άδικο. Να αναγνωρίζει τα λάθη του και να διδάσκεται από αυτά, αντί να βλέπει τριγύρω του ιστορίες συνωμοσίας, ανεμόμυλους  και φανταστικούς εχθρούς.

Στον πρόναο του ναού του Απόλλωνα, στο υπέρθυρο και σε διάφορες στήλες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά, υπήρχαν δύο από τα σπουδαιότερα Δελφικά παραγγέλματα: Κάτω αριστερά, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ (να γνωρίσεις τον εαυτό σου). Κάτω δεξιά, το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (να κάνεις τα πάντα με μέτρο, αποφεύγοντας την υπερβολή).
Τα σκεφθήκαμε όλα αυτά, με την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με την εκχώρηση από το δήμο Θερμαϊκού στην ανώνυμη εταιρεία ΤΕΘ ΑΕ, μιας έκτασης 23,5 στρεμμάτων στον Ποταμό Επανομής, στην ωραιότερη δηλαδή παραλία που υπάρχει σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», της οποίας ηγούμαι, αντέδρασε αμέσως και επί τέσσερις μήνες έκανε έναν σκληρό αγώνα για την αποτροπή της εκχώρησης. Οι διοικούντες το Δήμο, έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι αντιδράσαμε στην εκχώρηση, γιατί τάχα είμαστε «κατά της τουριστικής ανάπτυξης».
Τρεις ήταν στην πραγματικότητα οι λόγοι που αντιταχθήκαμε:
-Ο πρώτος, η απόλυτη αδιαφάνεια και η πλήρης συσκότιση που υπήρξε από τη δημοτική αρχή για το θέμα αυτό. Το οποίο ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 18 Φεβρουαρίου 2015, ένα μόλις λεπτό πριν αρχίσει η συνεδρίαση και χωρίς να παρασχεθεί στους δημοτικούς συμβούλους το παραμικρό στοιχείο. Και στα μουλωχτά, με τη σύμπραξη και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ.Τσαμασλή, πάρθηκε μία απόφαση η οποία έβριθε παρατυπιών και αντικανονικών ενεργειών.
-Ο δεύτερος, ήταν η υποψία ότι μέσω της εκχώρησης της έκτασης στην ΤΕΘ, και μάλιστα για διάστημα 12 χρόνων, επιδιώκονταν με πλάγιο τρόπο, η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας Μαυρομάτη για τη δημιουργία στον Ποταμό τουριστικής μονάδας με ιδιωτικά κεφάλαια. Το καταγγείλαμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30ης Απριλίου, προσκομίζοντας και τα ανάλογα έγγραφα, κι ακόμη περιμένουμε απάντηση.
-Ο τρίτος και σπουδαιότερος, ήταν η νομική πλευρά του θέματος που έμπαζε από σαράντα μεριές. Και για να γίνουμε σαφέστεροι, η εκχώρηση από το Δήμο έκτασης σε μία ανώνυμη εταιρία η οποία έστω, ανήκει στο Δήμο, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Δεδομένου ότι ο νόμος 3463 του 2006, στο άρθρο 265, παράγραφος 3, είναι περισσότερο από σαφής, ορίζοντας ότι «Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. καθ’ οιονδήποτε τρόπο».
Όταν μετά την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τη σύμπραξη Μαυρομάτη-Τσαμασλή, κάναμε την πρώτη μας προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, επισημαίνοντας 15 κοντά παρατυπίες και αυθαιρεσίες στη λήψη της απόφασης, αυτή δεν ασχολήθηκε καν με την ένστασή μας, καθώς απέρριψε στις 27 Μαρτίου πανηγυρικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καθώς παραβίαζε σαφέστατα το νόμο 3463/2006.
Χωρίς να διδαχτεί τίποτα από εκείνη την απόρριψη, η διοίκηση Μαυρομάτη επανέφερε το θέμα εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Απριλίου, φροντίζοντας αυτή τη φορά να αποφύγει κάποιες από τις παρατυπίες στις οποίες είχε υποπέσει την προηγούμενη φορά. Όμως και τώρα, η απόφαση που πάρθηκε εκ νέου για την παραχώρηση, ήταν και πάλι παράνομη. Και δυστυχώς, έπεσαν στο κενό οι προειδοποιήσεις μας, ότι όσες φορές και αν επανέλθουν στο ίδιο θέμα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία τοις χιλίοις να εγκριθεί από την εποπτεύουσα αρχή, καθώς πρόκειται για μία παράνομη ενέργεια που παραβιάζει ευθέως τον προαναφερόμενο  νόμο 3463.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 27 Μαίου 2015, η δημοτική αρχή, έχοντας προφανώς και την πληροφορία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι επίκειται η απόρριψη και πάλι της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, έκανε επιτέλους μία σωστή ενέργεια: Ανακάλεσε την απόφαση και παράλληλα προκήρυξε τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων του Ποταμού από το Δήμο, αντί της ΤΕΘ.
Κι αντί ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης να κάνει την αυτοκριτική του για την αναστάτωση που επί τέσσερις ολόκληρους μήνες προκλήθηκε στο Δήμο, λόγω της επιμονής για την εφαρμογή μιας παράτυπης και παράνομης ενέργειας, προσπάθησε να φορτώσει αλλού τις ευθύνες, ανακαλύπτοντας φανταστικούς εχθρούς και ιστορίες συνωμοσίας!
Παραθέτουμε ένα απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα των ισχυρισμών του δημάρχου Θερμαϊκού στο δημοτικό συμβούλιο:
«Εκτός από εσάς που κάνατε την ένσταση (σ.σ. τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»), πήρανε τηλέφωνο (σ.σ. εννοεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης) απίθανοι άνθρωποι. Πήρανε του κόσμου οι πολιτικοί. Σπάσανε τα τηλέφωνα για να μην περάσει αυτή η απόφαση. Πήγατε εκεί λυσσαλέα κάθε μέρα για να μην περάσει αυτή η απόφαση….Το απευθύνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν λυσσαλέα με νύχια και με δόντια. Το σηκώσανε ψηλά, πήρανε πεντακόσια (!) τηλέφωνα και είπανε στους ανθρώπους τους πολεμήστε το».
Από την απομαγνητοφώνηση και πάλι της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, δίνουμε τη δική μας απάντηση στα όσα  περί «λυσσαλέου πολέμου» ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Θερμαϊκού:
«Αυτά που αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης, είναι εκ του πονηρού. Ο «πόλεμος» που λέει, είχε να κάνει με τη νόμιμη και δημοκρατική μας ενέργεια να αντιδράσουμε στις αδιαφανείς και παράνομες ενέργειες της διοίκησής του. Με μεθοδεύσεις «εν κρυπτώ και παραβύστω», μας έφεραν θέμα για την παραχώρηση των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού. Με πλήρη αδιαφάνεια, δίχως το παραμικρό στοιχείο, χωρίς να υπάρχουν μελέτες. Περιφρονώντας πλήρως όχι εμάς τους συμβούλους της «Συμπολιτείας», που κατά τους ισχυρισμούς της διοίκησης θέλουμε την καταστροφή του δήμου, αλλά χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ούτε και των συμβούλων της πλειοψηφίας. Εκεί ήταν η ένστασή μας. Και μπορεί να μαλλιάσει η γλώσσα μας, αλλά δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι πρέπει επιτέλους αυτός ο Δήμος να μπει σε μία ρότα διαφάνειας.  Διαφάνεια-Διαφάνεια-Διαφάνεια. Καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για εντελώς άγνωστη λέξη στους διοικούντες το δήμο Θερμαϊκού».
Μάλιστα, σχετικά με τους αστήρικτους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς του κ. Μαυρομάτη περί …. «πεντακοσίων τηλεφωνημάτων», τον προκαλέσαμε εντός της ημέρας να μας φέρει αποδείξεις που να στοιχειοθετούν τις αιτιάσεις του. Πέρασαν τρεις μέρες από τότε και ακόμη περιμένουμε απάντηση. Θα χρειαστεί ίσως να περάσουν πολλές ακόμη…   

Για να ξαναγυρίσουμε στην αυτογνωσία, από την οποία ξεκινήσαμε, θέλουμε να αφιερώσουμε σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές δύο αποφθέγματα του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Θαλή του Μιλήσιου. Το ένα λέει: Χαλεπόν εαυτόν γνώναι, δηλαδή είναι δύσκολο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του. Και το δεύτερο: Δει τα μεν εικότα λέγειν, τα δ’ αμήχανα σιωπάν. Που σημαίνει ότι πρέπει να μιλάει κανείς για τα φυσιολογικά πράγματα και για τα απίθανα να σιωπά. Για να μην χάνεται η αίσθηση του μέτρου… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.