Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού
Να σταματήσει η απαξίωση του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, ζητά το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε ομόφωνα στην έκτακτη συνεδρίαση του την Κυριακή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει άμεση αναπλήρωση του προσωπικού και προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Στεφανίδη στις καταγγελίες που δημόσια είχε ο ίδιος διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα περί σχεδίων του δημάρχου Θερμαϊκού για τη μεταφορά του Κέντρου Υγείας. Ούτε επανέλαβε την ερώτηση «εάν η σημερινή δημοτική αρχή επιθυμεί να παραμείνει το Κέντρο Υγείας στη Μηχανιώνα ή να μεταφερθεί στο Δήμο Θέρμης». Ενώ ούτε και ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής απάντησε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο στους υπαινιγμούς αυτούς. Γεγονός που οδήγησε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη να ζητήσει όπως προστεθεί στο ψήφισμα ότι το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη μεταφοράς του Κέντρου Υγείας.
Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ.Θανάσης Μπαλασάς ρώτησε ποια είναι η αναγκαιότητα έκδοσης αυτού του ψηφίσματος για κάτι αυτονόητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην περιοχή που θα ήθελε την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. «Σε ποιόν απευθύνεται το ψήφισμα και ποιο θα είναι το όφελος; Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητά του», είπε.
Στο ίδιο πνεύμα ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης αφού υπογράμμισε ότι στο θέμα του Κέντρου Υγείας «όλοι είμαστε στην ίδια μεριά», αναρωτήθηκε κι αυτός για την έκδοση του ψηφίσματος, καθώς με την ανακίνηση του θέματος μήπως ανοίξει η όρεξη κάποιων για τη συγχώνευση ή τη μεταφορά του Κέντρου Υγείας.
Με τη σειρά της η δημοτική σύμβουλος κ. Φαρίνη ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχε από τον Ιατρικό Σύλλογο, όντως προβλέπεται ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά στα ιατρεία του ΙΚΑ. Ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι φριχτή, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε να κλείσει ακόμη και νοσοκομείο για καρκινοπαθείς. Πρότεινε δε ότι αντί για αναπλήρωση να ζητηθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας.
«Το Κέντρο Υγείας δεν είναι αστείο, αποτελεί κάτι πάρα πολύ σοβαρό για το δήμο μας γιαυτό και θα μπούμε μπροστάρηδες στο να μην μεταφερθεί, να μην απαξιωθεί», δήλωσε με έμφαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών κ. Κωστής Κούτουκας. Ενώ ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής που έκλεισε τη συζήτηση, παρατήρησε ότι «θα ήταν τρελός αυτός που θα ήθελε να φύγει το Κέντρο Υγείας από τη Μηχανιώνα».

Το ψήφισμα
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που προτάθηκε από τον κ.Κ.Στεφανίδη, το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας που μαζί με τα περιφερειακά του ιατρεία εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν του δήμου Θερμαϊκού, καλύπτουν ένα πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων, που κατά την θερινή περίοδο ξεπερνούν τις 100.000.
Από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, το προσωπικό του κέντρου Υγείας κατάφερε προοδευτικά με αυταπάρνηση και ανθρωπιά να κερδίσει τον ρόλο του σταθερού παρόχου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Όμως το τελευταίο διάστημα διαρκώς απαξιώνεται.
Την τελευταία πενταετία αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας το 30% του ιατρικού προσωπικού και το 20% του λοιπού προσωπικού και οι θέσεις τους δεν αναπληρώθηκαν μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, με  συνέπεια να αυξηθεί ανάλογα και η κίνηση στο Κέντρο Υγείας. Αντί όμως να ενισχυθεί η λειτουργία του, εδώ και 20 μέρες διακόπηκε η αυτόνομη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, ενώ ετοιμάζονται να κλείσουν το παιδιατρικό και το οδοντιατρικό τμήμα λόγω συνταξιοδότησης των τελευταίων γιατρών που απέμεναν.
Κοντά σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η άθλια κατάσταση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας, αφού δεν έχει πλέον συντηρητή, ενώ συχνά παρατηρούνται ελλείψεις βασικών υλικών, όπως γάζες, επίδεσμοι, εξεταστικό χαρτί που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την απόδοση του Κέντρου Υγείας.
Τέλος το ψήφισμα καταλήγει με το αίτημα «να σταματήσει εδώ και τώρα η απαξίωση του Κέντρου Υγείας. Ζητάμε την άμεση αναπλήρωση του προσωπικού και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.