Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Δύο ημέρες δίχως ηλεκτρικό και νερό οι πλημμυροπαθείς του Θερμαϊκού

Δύο μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση, παραμένουν οι περισσότερες πλημμυροπαθείς περιοχές του δήμου Θερμαϊκού. Αλλού συμβαίνουν και τα δύο μαζί, αλλού υπάρχει, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτρικό αλλά δεν τρέχουν οι βρύσες ούτε σταγόνα νερό και αλλού συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή έχουν νερό, αλλά όχι ρεύμα.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεδομένου ότι όσοι δεν έχουν ρεύμα, δεν μπορούν να βάλουν σε λειτουργία τις αντλίες απομάκρυνσης ομβρίων υδάτων που αναγκάστηκαν σήμερα να αγοράσουν, δεδομένου ότι ο δήμος Θερμαϊκού, δεν διαθέτει ούτε μία τέτοια αντλία που θα μπορούσε να βοηθήσεις πλημμυροπαθείς. Ενώ από την άλλη, σε όσους επανασυνδέθηκε, ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά το ρεύμα, δεν έχουν διόλου νερό να πιούν, να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες ή πάλι να πλυθούν, έτσι όπως παλεύουν δύο 24ωρα τώρα με τις λάσπες, τα βρωμόνερα, τους όγκους των φερτών υλικών και κάθε είδους μπάζα και σκουπίδια. Δεδομένου ότι, όπως παρασύρθηκαν οι κάδοι σκουπιδιών από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων που σχηματίστηκαν από τη νεροποντή, έχει κατακλυσθεί όλος ο δήμος Θερμαϊκού από σκουπίδια, με συνέπεια να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Πολίτες, ιδιαίτερα από τη Νέα Μηχανιώνα που τηλεφωνούσαν λίγο πριν το βράδυ της Τετάρτης στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού, έπαιρναν την απάντηση ότι η υπηρεσία και ο δήμος δεν γνωρίζουν το πότε θα επαναλειτουργήσει το δίκτυο ύδρευσης, καθώς η διακοπή στην υδροδότηση οφείλεται στην διαρκώς μεταβαλλόμενη τάση της ΔΕΗ. «Εξαρτάται από το πότε θα κάνει την τάση η ΔΕΗ», ήταν η σταθερή απάντηση που τους δίδονταν. Και όταν  ξαναρωτούσαν  αν αυτό είναι θέμα ωρών ή ημερών, οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΘ δήλωναν αδυναμία να απαντήσουν και έκλειναν ευγενικά το τηλέφωνο

Ανακοίνωση του δήμου Θερμαϊκού
Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή Θερμαϊκού αναφέρει ότι:
1.    Όλο το διαθέσιμο εργατοτεχνικό προσωπικό, βρίσκεται στην υπηρεσία  αποκατάστασης των ζημιών.
2.    Έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των διαθέσιμων οχημάτων και μηχανημάτων, προς αποκατάσταση των ζημιών. Επιπλέον έχουν μισθωθεί ιδιωτικά μηχανήματα κι ενισχύθηκε η προσπάθεια από μηχανήματα της Π.Κ.Μ. καΙ όμορων δήμων (Καλαμαριά, Θέρμη).
3.    Η Τεχνική Υπηρεσία έχει κινητοποιήσει το σύνολο των διαθέσιμων μηχανικών και τεχνικών της, προς καταγραφή κι αποκατάσταση των ζημιών.
4.    Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κατόπιν επαφών του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, κ. Νικήτα Φραγκισκάκη και τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη, υπέβαλλε αίτημα στα αρμόδια πολιτειακά όργανα, να κηρυχθεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
5.    Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο και έγινε συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Πολιτική Προστασία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κλπ.)
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού δήλωσε ότι: « Ο Δήμος υπέστη μεγάλη και φοβερή καταστροφή. Δεν θα πω βιβλική, γιατί συντονισμένα προσπαθούμε. Από τις 19.00 χθες το βράδυ, συνεχόμενα έως τώρα παλεύουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Κοντά μας η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια, εθελοντές και άλλοι φορείς. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του δήμου για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν. Κάνω έκκληση σε όλους τους δημότες, όπου μπορούν να συμβάλλουν και να βοηθήσουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.