Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Μία "ιστορική έδρα" με μυριάδες προβλήματα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2742), ορίζεται και επίσημα η Επανομή ως "ιστορική έδρα του δήμου Θερμαϊκού". Καλή η απόφαση, τη δικαιούνταν η Επανομή λόγω και της μεγάλης ιστορίας της την οποία δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούν. Και μπράβο στο δημοτικό συμβούλιο και στη διοίκηση του Δήμου που πέτυχαν την έκδοση της απόφασης. Αλλά...

Ας δούμε που πάει το "αλλά":
-Τι σόϊ "ιστορική έδρα" μπορεί να  ονομάζεται ένας οικισμός οι περισσότεροι δρόμοι του οποίου θυμίζουν από τις λακκούβες, την Ελλάδα της περιόδου του μεσοπολέμου; Δίχως πεζοδρόμια για την ασφαλή διέλευση των πεζών και του μαθητόκοσμου; Με έναν φωτεινό σηματοδότη που κάνει δύο χρόνια για να τοποθετηθεί; Δίχως πάρκα και αλσύλλια, με το μοναδικό της παρκάκι να καταστρέφεται για την εξυπηρέτηση κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων; Με άθλια αγροτική οδοποιϊα; Με τεράστια προβλήματα και έναν υγροβιότοπο που βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής;
-Τι "ιστορική πρωτεύουσα" μπορεί να είναι η Επανομή όταν λείπει παντελώς ένα Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο για τη διάσωση και την προβολή της πλούσιας ιστορικής διαδρομής της Επανομής ανά τους αιώνες, το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε, την πατριωτική συμμετοχή και  τις θυσίες των Επανομιτών στην Εθνεγερσία του 1821, το "Μπλόκο", τον Αύγουστο του 1944, με την ομηρία των 300 ανδρών της Επανομής, τον εγκλεισμό τους στο φοβερό στρατόπεδο "Παύλου Μελά" και την αποστολή 17 από αυτούς στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου της Γερμανίας;
-Ποιός είναι επί της ουσίας ο ρόλος της Επανομής ως "ιστορικής έδρας" όταν έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του Καλλικρατικού δήμου Θερμαϊκού, δεν έγινε το παραμικρό για τη συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης και των  οικισμών της με την πρωτεύουσα του δήμου, την Περαία; Που ξανακούστηκε κάτι τέτοιο σε πανελλαδικό, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι έκανε στην κατεύθυνση αυτή η σημερινή διοίκηση του κ.Μαυρομάτη στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της δημοτικής αρχής, πέρα από το να εκθειάζει κάθε τόσο τον ΟΑΣΘ και να θεωρεί "ικανοποιητικές" τις άθλιες, κατά γενική ομολογία, υπηρεσίες που παρέχει στην περιοχή;
Καλοί οι πανηγυρισμοί της διοίκησης Μαυρομάτη για  την επισημοποίηση ανακήρυξης της Επανομής ως "ιστορικής έδρας", καλές και οι φιέστες που ετοιμάζει για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της απόφασης. Αν γίνονταν και κάτι για να επιλυθούν τα πολλά και βασανιστικά προβλήματα που ταλανίζουν τους Επανομίτες και κάνουν δύσκολη τη ζωή τους, καλά θα ήταν...

Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών
Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 31 Αυγούστου 2016, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 2742, έχει ως εξής:
"Ορισμός του οικισμού Επανομής, του Δήμου Θερμαϊκού ως ιστορικής έδρας αυτού.
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114/8.6.2006), «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του Π. δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ Α' 98/22.4.2005) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα».
3. Το Π.δ. 73/2015 (ΦΕΚ Α' 116/23.9.2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρω- τών και Υφυπουργών».
4. Την απόφαση 26374/12-10-2015 (ΦΕΚ 752/τ. ΥΟΔΔ/22.10.2015) του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπως τροποποιήθηκε με την 4691/15-2-2016 (ΦΕΚ 133/ΥΟΔΔ/10.03.2016) για τη Συγκρότηση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
5. Την αριθμ. 284/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού, Νομού Θεσσαλονίκης, περί ορισμού του οικισμού Επανομής της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής, ως ιστορικής έδρας του Δήμου Θερμαϊκού, που απεστάλη στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λει- τουργίας Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το υπ' αριθμ. 86072/4.11.2015 έγγρα- φο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
6. Το με αριθμ. 26/2016 πρακτικό συνεδρίασης του Συμβουλίου Τοπωνυμιών (θέμα 1ο), δια του οποίου γνωμοδοτεί θετικά περί ορισμού του οικισμού Επανομής ως ιστορικής έδρας του Δήμου Θερμαϊκού.
7. Το γεγονός  ότι από  τις διατάξεις  της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του Δήμου, αποφασίζουμε:
Ορίζουμε τον οικισμό Επανομή της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής, του Δήμου Θερμαϊκού του Νομού Θεσσαλονίκης ως ιστορική έδρα του Δήμου αυτού.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Αυγούστου 2016    
Ο Υπουργός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.