Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τα οξυμένα προβλήματα των ΑΕΝ της χώρας


Η κρίση με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, ύστερα από την βεβιασμένη όπως αποδεικνύεται και άστοχη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας για την αναστολή λειτουργίας της, έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 8 ΑΕΝ της χώρας αλλά και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Προβλήματα που οξύνθηκαν όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της ανερμάτιστης πολιτικής των αρμοδίων.

Μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου σπουδαστών ΑΕΝ Μακεδονίας
Παρά το γεγονός ότι τα μαθήματα στις ΑΕΝ της χώρας (Ασπροπύργου, Ηπείρου, Κρήτης, Κύμης, Μακεδονίας, Οινουσών, Ύδρας και Χίου), άρχισαν την 1η Οκτωβρίου, εντούτοις υπάρχει σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής, κάτι που τινάζει στον αέρα  την ομαλή τους εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικές οι προκηρύξεις του ΚΕΣΕΝ και των ΑΕΝ που απαιτούν προσλήψεις καθηγητών:
-ΚΕΣΕΝ Μηχανικών: 12 καθηγητές (προκήρυξη της 24/6/2011)
-ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων: 17 καθηγητές (29-6-2011)
-ΑΕΝ Σύρου: 10 καθηγητές (91-07-2011)
-ΑΕΝ ‘Υδρας: 11 καθηγητές (15-7-2011)
-ΑΕΝ Χίου: 17 καθηγητές (2-08-2011)
-ΑΕΝ Κρήτης: 27 καθηγητές (2-08-2011)
-ΑΕΝ Ηπείρου: 27 καθηγητές (2-08-2011)
-ΑΕΝ Ασπροπύργου: 65 καθηγητές (3-08-2011)
-ΑΕΝ Μακεδονίας: 91 καθηγητές (3-08-2011)
-ΑΕΝ Κύμης: 12 καθηγητές (10-08-2011)
Πως λοιπόν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά με τόσες ελλείψεις; Ποιος θα αναπληρώσει αυτούς τους 91 καθηγητές που λείπουν από την ΑΕΝ Μακεδονίας;
Με επιστολή της που στάλθηκε στις 3 Οκτωβρίου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού επισήμαινε τα οξυμμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ναυτική εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση των σπουδαστών. Αναφέροντας παράλληλα ότι ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων και των δυσκολιών που συναντούν στην πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών, χιλιάδες σπουδαστές των ΑΕΝ εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

H αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ
Αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ στην ΑΕΝ Μακεδονίας
Το πρωί της Πέμπτης, αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας και συζήτησε με τα μέλη της διοίκησης του  συλλόγου των σπουδαστών και στη συνέχεια με τους ίδιους τους σπουδαστές.
Οι σπουδαστές ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ τα αιτήματά τους που είναι η άμεση έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, η άμεση εύρεση κατοικίας για τους εκατοντάδες σπουδαστές που μένουν άστεγοι, η άμεση έναρξη των εργασιών επιδιόρθωσης των κτιρίων που παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας και τέλος η άμεση πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών για την αναγκαία διεξαγωγή των μαθημάτων.
Οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ με τη σειρά τους κάλεσαν τους σπουδαστές να διεκδικήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους αγωνιστικά. Τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει ούτε κατ΄ ελάχιστο να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΝ αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες των σπουδαστών ούτε με ένα ευρώ από τα έξοδα φοίτησης, στέγασης και διατροφής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.