Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Πανηγυρική εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής

Πανηγυρική -επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση του  Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα που φέρει τιμητικά το όνομά του (Αίθουσα Φίλων Μουσικής) του ΜΜΘ.

Στην συναυλία, στην οποία έχει κληθεί και θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα συμπράξουν η «ΜΟΥSA» -συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου), η Παιδική Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (υπό τη μουσική διδασκαλία του Σωτήρη Αλεβίζου), θα συμμετέχουν μέλη της Camerata Junior- Ορχήστρας Νέων των Φίλων της μουσικής και μέλη της συμφωνικής ορχήστρας Νέων Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1991, με κύριο σκοπό του τη δημιουργία Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, εξοπλισμένου με τις πιο σύγχρονες, μηχανολογικά και σκηνικά, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες εξυπηρετήσεως κοινού.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εποχή της απελευθέρωσης της πόλης» είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επετειακής συναυλίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, υπογραμμίζοντας πως στόχος των ιδρυτών ήταν «να μην υστερήσουν πολιτιστικά η Θεσσαλονίκη και ο βορειοελλαδικός χώρος του βαλκανικού περίγυρού τους, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων και να αναδειχθεί ως αξιόπιστος φορέας πολιτισμού σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην πρωτοβουλία και στις προσπάθειες της εποχής εκείνης συνέβαλαν αποφασιστικά προσωπικότητες της πόλης μας, το σύνολο των ΜΜΕ και όλες οι κυβερνήσεις από το 1991 μέχρι σήμερα».
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως οι προσπάθειες για την δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν το 1991 και το πρώτο κτίριο εγκαινιάστηκε εννέα χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2000 (ενώ το αντίστοιχο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως προσπάθεια ξεκίνησε το 1952 και το Μέγαρο εγκαινιάσθηκε το 1991). Το 1993 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Κράτους ( κυρώθηκε από τη Βουλή με το Νόμο 2121/1993) και μ’ αυτή ιδρύθηκε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος με κοινή διοίκηση, Πολιτείας και Συλλόγου, ανέλαβε την κατασκευή και τη λειτουργία του Μεγάρου.
Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα (σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι) η ανέγερση και λειτουργία του δευτέρου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής, στο οποίο και αναμένεται η εγκατάσταση και λειτουργία Μουσικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Μουσικών Οργάνων.
Στο πρώτο μέρος της πανηγυρικής εκδήλωσης- συναυλίας της 12ης Νοεμβρίου που έχει τίτλο «H MOYSA συναντά τη Χορωδία του ΣΦΜΘ», η Παιδική-Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει οκτώ μουσικές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα εκτελέσει επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.
Στο δεύτερο μέρος, τα δύο σχήματα θα παρουσιάσουν από κοινού το έργο «Gloria» του Αntonio Vivaldi, με τη συμμετοχή μελών της Camerata Junior και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μμ στο κτίριο 1 του Μεγάρου Μουσικής και οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 10 και 5 ευρώ (για μαθητές, φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.