Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ανοιχτά σήμερα για επισκέψεις τα οινοποιεία

Ανοιχτά είναι σήμερα τα οινοποιεία, καθώς η ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», συμμετέχει μέσω του δικτύου των 18 επισκέψιμων οινοποιείων, που λειτουργούν κατά μήκος των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

Τα 18 βορειοελλαδικά οινοποιεία, μαζί με εκατοντάδες άλλα στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα παραμείνουν ανοιχτά, υποδεχόμενα τους φίλους του κρασιού, ώστε να τους «συστήσουν» με τους δημιουργούς των αγαπημένων τους οίνων στους χώρους παραγωγής τους.
Οι επισκέπτες, που θα μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους των οινοποιείων από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά νέων και παλαιότερων σοδειών, καθώς και τα φρέσκα του τρύγου 2016.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.
Στη Βόρεια Ελλάδα, τα οινοποιεία που συμμετέχουν είναι τα εξής: στη Διαδρομή του Κρασιού των Θεών Ολύμπου μετέχει το «Κτήμα Κατσαρού» στην Κρανιά και στη Διαδρομή Κρασιού της Ηπείρου το «Κατώγι Αβέρωφ» (Μέτσοβο), το «Κτήμα Γκλίναβος» (Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων) και το «Οινοποιείο Ζοίνος» (Ζίτσα).
Στη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών ανοιχτά στο κοινό θα είναι τα οινοποιεία «Κτήμα Βογιατζή» (Βελβεντό), «Κτήμα Δύο Φίλοι» (Σιάτιστα), «Κτήμα Στεργίου» (Μεταμόρφωση Καστοριάς) και «Κτήμα Αλφα» (Αμύνταιο) και στη Διαδρομή Κρασιού της Νάουσας τα «Μπουτάρη» (Στενήμαχος Ημαθίας), Κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι), Κτήμα Φουντή (Νέα Στράντζα) και Βαένι (Επισκοπή). Στη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας το «Κτήμα Χατζηβαρύτη» (Γουμένισσα Κιλκίς) και στη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης το οινοποιείο «Κεχρής» (Καλοχώρι) και «Κτήμα Γεροβασιλείου» (Επανομή). Στη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής ανοιχτές πόρτες για το κοινό θα έχει το «Κτήμα Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία (ανοιχτά 12.00-16.00) και σε εκείνη του Κρασιού του Διονύσου το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» (Κοκκινοχώρι Καβάλας) και «Κτήμα Παυλίδη» (Κοκκινόγεια Δράμας).
Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν. Παράλληλα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στα οινοποιεία «Κυρ-Γιάννη» και «Κεχρής». Στο μεν Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο “Το Ξινόμαυρο συναντά την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων, με οδηγό την ποντιακή, βλάχικη και μακεδονίτικη κουλτούρα” με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννακοχωρίου, ενώ στο «Κεχρής» θα πραγματοποιηθεί το Kechris Masterclass, ένα διαδραστικό πρόγραμμα διάρκειας 2,5 ωρών για τη γνωριμία με τα μυστικά της παραγωγής και της απόλαυσης του ποιοτικού κρασιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.