Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Στον «αέρα» η μελέτη για τον Βιολογικό του Μεσημερίου

Έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τινάζει στην ουσία στον αέρα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου για την Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων του Μεσημερίου. Και από τις επισημάνσεις που κάνει και τα ζητήματα που θέτει, στην ουσία αποδομεί τη μελέτη στο σύνολό της, ζητώντας την ανασύνταξή της!

Το έγγραφο, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιο Τσαγκαρλή, χημικό μηχανικό με βαθμό Α΄, είναι γεμάτο με παρατηρήσεις, κάπου είκοσι τον αριθμό, που στην ουσία ακυρώνουν τη μελέτη στο σύνολό της και δείχνουν, αν μη τι άλλο, την προχειρότητα με την οποία αυτή συντάχθηκε.
Τα θέματα στα οποία στέκεται κυρίως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, είναι η έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων ως προς τη θέση, το μέγεθος, την κλίμακα, το σχεδιασμό, την τεχνολογία και τη διαδικασία κατασκευής του έργου. Ενώ επισημαίνεται με έμφαση, αναφορικά με τη χωροθέτηση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «προτείνονται τρεις εναλλακτικές θέσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι απορριπτέες καθώς είναι εντός ρέματος και ακατάλληλου σχήματος». Αστοχίες που οδηγούν την υπηρεσία στο συμπέρασμα ότι «δεν εξετάστηκαν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να ακολουθήσει η σύγκρισή τους και να βαθμολογηθούν για διάφορα κριτήρια»
Μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις, που δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε η μελέτη, είναι η αναφορά στην τοποθεσία κατασκευής της εγκατάστασης. Καθώς όπως υπογραμμίζεται με έμφαση, η επιλογή των εναλλακτικών θέσεων «πρέπει να αφορά σε εφικτές θέσεις κατασκευής της εγκατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη την άμεση γειτνίαση του έργου με κατοικίες, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως κοινωνικό κριτήριο κατά την επιλογή της βέλτιστης θέσης». Επί της ουσίας δηλαδή, η χωροθέτηση μπαίνει πλέον σε μηδενική βάση.
Καταλήγοντας η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι την υποβολή των απαραίτητων συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων  σχετικά με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις, η Υπηρεσία μας δεν δύναται να προχωρήσει σε εισήγηση προς τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης επί της διαβιβασθείσης ΜΠΕ και ο φάκελος μένει σε εκκρεμότητα».
Μεσημέρι
Το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κατατέθηκε από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, δικαιώνεται πλήρως η στάση  που είχε κρατήσει η δημοτική παράταξη, όταν το θέμα είχε έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεδομένου ότι θέση της «Συμπολιτείας» είναι να κατασκευαστεί το ταχύτερο το δίκτυο αποχέτευσης του Μεσημερίου, ώστε να απαλλαγεί ο οικισμός από το αίσχος των βόθρων, όμως αντί του βιολογικού, να διοχετεύονται τα λύματα στον νεότευκτο αγωγό της Επανομής και από εκεί να προωθούνται στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων «Αινείας» στο Αγγελοχώρι.
«Δεν είναι μόνο το τεράστιο ποσό που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία του βιολογικού σταθμού. Το σοβαρότερο πρόβλημα από κει και πέρα θα είναι το έργο της συντήρησής του και του προσωπικού που θα πρέπει να διατεθεί για τη λειτουργία του βιολογικού», είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος. Κι έκλεισε λέγοντας ότι τα 3,5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για να γίνει ο άχρηστος βιολογικός, θα μπορούσαν να πέσουν σε αναπτυξιακά έργα «που θα κάνουν κούκλα το Μεσημέρι», όπως τόνισε.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας» Γιάννης Τσακμάκας επισήμανε ότι τινάζεται στον αέρα όλη η μελέτη για τον βιολογικό, με το έγγραφο αυτό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, που το χαρακτήρισε ως κόλαφο κατά της διοίκησης και των μελετητών. «Αν υλοποιούνταν αυτή η μελέτη, θα δημιουργούνταν κάτι το τρομερά ρυπογόνο στην καρδιά του Μεσημερίου», είπε ο κ. Τσακμάκας. Και παρατήρησε ότι η μελέτη δεν ασχολείται με την βιοαποδόμηση των λυμάτων, όπως θα έπρεπε, αλλά με τα μηχανήματα που πρέπει να αγοραστούν. Ρώτησε δε αν πληρώθηκε η συγκεκριμένη ατελής μελέτη με το ποσό των 17.500 ευρώ, χωρίς να πάρει καμία απάντηση.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του δικτύου αποχέτευσης του Μεσημερίου και του βιολογικού, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, πρέπει «πακέτο» να κατατεθεί για ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ενώ από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πάττυ Πασχαλίδου, αντί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ατέλειες, τα κενά και τις παραλείψεις της μελέτης, επιχείρησε να μεμφθεί τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ. Τσαγκαρλή, κάνοντας λόγο για «περίεργη εμμονή».

Τέλος, ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τσαμασλή είχαν καταψηφίσει τη συγκεκριμένη μελέτη, όταν το θέμα είχε εισαχθεί προ διμήνου στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος ο κ.Τσαμασλής, που σε εκείνη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει από την αίθουσα,  κατά την προχτεσινή συνεδρίαση υπερθεμάτισε υπέρ του βιολογικού, «αδειάζοντας» με τον τρόπο αυτό τους συμβούλους της παράταξής του.

                                                            Το έγγραφο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.