Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Νέος γύρος ανακρίσεων για παράνομες κτηματογραφήσεις σε δήμους της Θεσσαλονίκης

Άλλος ένας γύρος ανακρίσεων για τις κτηματογραφήσεις σε δήμους της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη, αυτή τη φορά για τα όσα συνέβησαν στον πρώην δήμο Βασιλικών, καθώς απολογήθηκαν στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς ο πρώην δήμαρχος Χρ. Βαγγέλης και ακόμη δέκα μέλη, του τότε δημοτικού συμβουλίου, που ενέκριναν τη συνέχιση των έργων.

Η υπόθεση των διπλών αναθέσεων επέκτασης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) έχει απασχολήσει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη χώρα μας, για τον τρόπο που ρυθμίστηκαν οι επεκτάσεις υφιστάμενων ορίων δήμων και η κτηματογράφηση. Το σχέδιο αποφασίστηκε να ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη με το πλάνο υλοποίησης να ξεκινά από το 2001, περιλαμβάνοντας μελέτες των υπηρεσιών της πολεοδομίας της νομαρχίας και προκηρύξεις των δήμων.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως τα συγκεκριμένα έργα συμπεριλήφθηκαν σε μία προκήρυξη και ανατέθηκαν ταυτόχρονα σε έναν ανάδοχο, παρ’ ότι προϋπόθεση της κτηματογράφησης ήταν να ολοκληρωθεί ο ΣΧΟΟΑΠ και να συνεχιστεί με ξεχωριστό έργο.
Δήμαρχοι οι οποίοι ανέλαβαν στη συνέχεια καθήκοντα στους ενοποιημένους δήμους, βρήκαν στην εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων πλείστες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς τους με συμπληρωματικές συμβάσεις, που έφταναν μέχρι και πλέον του 120% του έργου, ενώ διαπίστωσαν ότι η κτηματογράφηση προχωρούσε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο επεκτάσεων των οικισμών.
Τα Βασιλικά
Η έρευνα για τα Βασιλικά ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για ατασθαλίες στον σχεδιασμό και υλοποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, αντίστοιχα με όσα συνέβησαν σε άλλους δήμους. Ο πρώην δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του δημοσίου για την περίοδο 2007 – 10, όταν ενέκριναν με αποφάσεις τους τη συνέχιση των έργων με συμπληρωματικές συμβάσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ζημία για τις πρόσθετες παρεμβάσεις φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Κατηγορούμενοι είναι επίσης δύο υπάλληλοι της πολεοδομίας και ο εργολάβος που ανέλαβε την εκτέλεση όλων των σχεδίων στο νομό Θεσσαλονίκης. Και αυτοί μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στις απολογίες τους χθες ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς, Βασιλικής Ζώτου, ισχυρίστηκαν πως οι ίδιοι το μόνο που έπραξαν ήταν τη συνέχιση των εργασιών, όπως είχε ζητηθεί από τις υπηρεσίες της πολεοδομίας, εισήγηση των οποίων δέχτηκαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των κατηγορουμένων μπήκε υπάλληλος μελετητικού γραφείου, το όνομα της οποίας πρώτη φορά αναφέρθηκε χθες στην υπόθεση και ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.
Η υπόθεση των κτηματογραφήσεων και των συμπληρωματικών συμβάσεών τους ερευνάται εδώ και χρόνια από τη δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό πως το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ήδη εξέδωσε ένα απαλλακτικό βούλευμα για την περίπτωση των πρώην δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας. Το συμβούλιο είχε κρίνει πως όλες οι ενέργειες με τις συμπληρωματικές συμβάσεις ήταν νόμιμες. «Την επίμαχη περίοδο 2000- 2010 τα δημοτικά συμβούλια τουλάχιστον των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, γνώριζαν και επιδίωκαν την ένταξη στο σχέδιο πόλεως των οικισμών, όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων, αυτή δε η «φρενίτιδα» των όσο το δυνατόν περισσότερων και ταχύτερων επεκτάσεων του σχεδίου, τους οδήγησε στην επιλογή της παράλληλης εκπόνησης χωροταξικών και κτηματογραφικών και πολεοδομικών μελετών. Επιλογή που θα αύξανε το κόστος των προς ανάθεση μελετών, γεγονός όμως, που γνώριζαν και αποδέχονταν τα εν λόγω δημοτικά συμβούλια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

 Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.