Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Θα θερμαίνονται τα διαμερίσματα για πρόσφυγες στον Πάλιουρα

«Θα υπάρξουν όλες οι συνθήκες ομαλής διαβίωσης των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν  στον Πάλιουρα Επανομής, από την εξασφάλιση της θέρμανσης και της διατροφής μέχρι την αρμονική συμβίωσή τους με τους γείτονες», δήλωσε μιλώντας στο «Φάρο του Θερμαϊκού» ο πρότζεκτ μάνατζερ της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Caritas Hellas», κ.Υάκινθος Δελέρνιας.

Η οργάνωση αυτή, όπως είναι γνωστό, ανέλαβε εργολαβικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το έργο της εγκατάστασης προσφύγων στις δύο πολυκατοικίες απέναντι από το «Κτήμα Καραγκιόζη», μέχρι να έρθει η ώρα της μετεγκατάστασής τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.  
Επικοινωνήσαμε μαζί του μετά από προτροπή πολλών πολιτών, οι οποίοι, από αφορμή και την επιδείνωση του καιρού, μας τηλεφώνησαν από το πρωί για να πληροφορηθούν για το κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα να ζεσταίνονται οι πρόσφυγες που θα διαμείνουν εκεί. Δεδομένου ότι επειδή τα 58 διαμερίσματα που υπάρχουν στις δύο πολυκατοικίες ήταν μέχρι τώρα μόνο θερινής διαμονής, δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση ή κάποιο άλλο θερμαντικό μέσο.
Η διαβεβαίωσή του ήταν κατηγορηματική: Πέρα από τις ειδικές κουρτίνες που θα τοποθετηθούν σε παράθυρα και πόρτες για να μην μπαίνει μέσα στα διαμερίσματα ο κρύος αέρας, θα υπάρχει θερμαντικό σώμα σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ζέστη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δελέρνιας, πρέπει να είναι βέβαιοι οι πολίτες του Θερμαϊκού ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι συνθήκες διαμονής των 250 περίπου προσφύγων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά στον Πάλιουρα, να είναι όσο γίνεται πιο ανθρώπινες. «Εξ άλλου, πρέπει όλοι να σκεφθούν ότι είμαστε μία φιλανθρωπική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που αποβλέπει στην παροχή βοήθειας προς συνανθρώπους μας και όχι μία ΜΚΟ ή κάποια εταιρία που θα ήθελε να αποκομίσει κέρδος. Επομένως, όλα τα χρήματα που θα πάρουμε από την Ύπατη Αρμοστεία για το έργο αυτό, θα πιάσουν τόπο μέχρι τελευταίου ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος της «Κάριτας» είπε ότι μπορεί να μην είναι έτοιμα τα διαμερίσματα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών, όμως η εγκατάσταση των προσφύγων στον Πάλιουρα θα γίνει οπωσδήποτε μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπερισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας για τα άτομα που θα προσληφθούν για την παροχή υποστήριξης προς τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.