Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για τα πανάκριβα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα οποία η δημοτική αρχή Μαυρομάτη επιμένει και φέτος να τα διατηρεί σε ιδιαίτερα υψηλά για τα βαλάντια των δημοτών επίπεδα των 100 ευρώ το μήνα.

Τη μείωση των τροφείων αυτών τουλάχιστον κατά 20%, για να κατέβουν τουλάχιστον στα 80 ευρώ το μήνα σε πρώτη φάση, ζήτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, τονίζοντας ότι η μείωση αυτή σταδιακά πρέπει να φτάσει στο 50% των σημερινών τιμών που εισπράττει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ από τους γονείς των νηπίων.
Στην πρόταση αυτή, απάντησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης λέγοντας ότι δεν θα γίνονταν κάτι αν μειώνονταν τα τροφεία κατά 20 ευρώ το μήνα, καθώς η μείωση των 200 ευρώ που θα προέκυπτε ετησίως, για τους 10 μήνες παραμονής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, δεν είναι …. σοβαρό ποσόν. «Σιγά και τι έγινε, δεν είναι σοβαρό ποσόν τα 200 ευρώ το μήνα», δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Η φράση του αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ο οποίος επισήμανε ότι τα 200 ευρώ μπορεί να μην φαίνονται «σοβαρό ποσό» για κάποιους με υψηλά εισοδήματα, υπάρχουν όμως συμπολίτες μας που ζουν με 200 και 300 ευρώ το μήνα και προσπαθούν με τόσα λίγα χρήματα να τα φέρουν βόλτα μέσα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Νωρίτερα ο Σπύρος Κουζινόπουλος είχε υπογραμμίσει ότι τα τροφεία που πρέπει να πληρώσουν και αυτή τη χρονιά οι γονείς για τη συμμετοχή των νηπίων τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θερμαϊκού είναι δυσβάστακτα υψηλά. Και κατηγόρησε τη διοίκηση Μαυρομάτη, ότι αντί να μειώσει δραστικά τη δαπάνη στην οποία υποβάλλονται οι συνδημότες μας, για να στείλουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Θερμαϊκού, τη διατηρεί στο ίδιο πανάκριβο επίπεδο με πέρυσι, διαιωνίζοντας μία απαράδεκτη κατάσταση.
Με βάση την απαράδεκτη απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ και την επικύρωσε η προσκείμενη στον κ. Μαυρομάτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού,  η οικονομική επιβάρυνση για τη φύλαξη κάθε παιδιού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα ανέρχεται σε εκατό ευρώ μηνιαίως (100 €) για ένδεκα (11) μήνες, δηλαδή συνολικά 1.100 ευρώ  ετησίως. Και μόνο οι γονείς των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω των 5.000 €, απαλλάσσονται από την καταβολή αυτής της οικονομικής εισφοράς, κι αυτό σε ποσοστό μόλις 10% της κάλυψης των θέσεων. 
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Θερμαϊκού για να δικαιολογήσει την διατήρηση των τροφείων σε αυτό το απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, δήλωσε ότι το επίπεδο των 10 ευρώ το παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, ο ίδιος δεν έκανε καμία αύξηση και με αυτές τις τιμές που ισχύουν, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν άνοιγμα 300.000 ευρώ ετησίως «λόγω των ανελαστικών τους δαπανών που είναι στα ύψη». Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα του δήμου Θέρμης που έχει τα τροφεία στους παιδικούς του σταθμούς κατά 10 ευρώ ακριβότερα από ότι ο δήμος Θερμαϊκού.
Απαντώντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» επέκρινε τον κ.Μαυρομάτη ότι κάνει επιλεκτική παράθεση στοιχείων, δεδομένου ότι με εξαίρεση το δήμο Θέρμης, ο δήμος Θερμαϊκού είναι ακριβότερος κατά πολύ από όλους τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Και ανέφερε το τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δήμο του νομού Θεσσαλονίκης, με τα τροφεία των παιδικών σταθμών, που διατηρούνται κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 40 έως 60 ευρώ το μήνα

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ψήφισαν κατά των υψηλών τροφείων, το ίδιο και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη πυο δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου τροφεία, ενώ την υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας καθώς και της παράταξης Τσαμασλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.