Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Διαμερίσματα στην περιοχή του Θερμαϊκού αναζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να στεγάσει οικογένειες Σύρων προσφύγων

Σε επαφή με ιδιοκτήτες άδειων διαμερισμάτων στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», προκειμένου να τα διαθέσει για την προσωρινή φιλοξενία κατατρεγμένων από τον πόλεμο οικογενειών Σύρων προσφύγων.

Το τελευταίο διάστημα η Ύπατη Αρμοστεία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους, λυόμενες κατασκευές ή διαμερίσματα οικογένειες προσφύγων, ώστε να έχουν θέρμανση και σωστές συνθήκες υγιεινής και διατροφής και να μην ξεπαγιάζουν στους καταυλισμούς με το κρύο που έκανε απειλητικά την εμφάνισή του και τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα.
Στα όρια του δήμου Θερμαϊκού αναζητούνται οικοδομές που θα μπορούν να έχουν περισσότερα του ενός διαθέσιμα για ενοικίαση διαμερίσματα, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει οργανωμένη παροχή φιλοξενίας σε οικογένειες Σύρων προσφύγων και οργανωμένη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φαγητού και μετακίνησής τους, αλλά και συνθήκες ασφάλειας και αποφυγής γκετοποίησης..
Σημειώνεται ότι η ενοικίαση διαμερισμάτων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη στέγαση προσφύγων, γίνεται για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μηνών και οι οικογένειες προσφύγων που εγκαθίστανται σε αυτά, είναι οικογένειες που πρόκειται να προωθηθούν στη συνέχεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τώρα μισθώνονταν κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία. Ωστόσο, με τους νέους τροποποιημένους όρους διευκολύνεται, όταν είναι αναγκαία, η ενοικίαση και περισσοτέρων διαμερισμάτων στο ίδιο κτίριο ή και ολόκληρη πολυκατοικία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που προσφέρονται προς ενοικίαση περισσότερα διαμερίσματα εντός του ιδίου κτιρίου ή ολόκληρη πολυκατοικία ή κτιριακή εγκατάσταση, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό καταγράφοντας τις συνθήκες καταλληλότητας και ορίζει το μίσθωμα για κάθε διαμέρισμα.
Οι όροι που τίθενται από την Ύπατη Αρμοστεία είναι τα διαμερίσματα αυτά να διαθέτουν:

• Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση και να είναι απαλλαγμένο από υγρασία.
• Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής.

Τα διαμερίσματα μπορεί να είναι επιπλωμένα, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης. Σε περίπτωση που δεν θα είναι επιπλωμένα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνη για να εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες) ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.