Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Αντιδράσεις δημάρχων για το χαράτσι του ΦΟΔΣΑ στα σκουπίδια

Έντονα αντέδρασαν Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στην απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας να αυξήσει υπερβολικά το τέλος-συνδρομή που πληρώνουν οι Δήμοι για την εναπόθεση των σκουπιδιών τους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο νέος σκουπιδο-φόρος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και στους πολίτες, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι δήμοι να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης σχολιάζοντας το θέμα των αυξήσεων ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η αύξηση είναι επιβεβλημένη και την απέδωσε στην απόφαση της Ε.Ε. να βάλει τέλος στις επιδοτήσεις για αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα. «Ως εκ τούτου, πρέπει να βρούμε πόρους για να κάνουμε τις αποκαταστάσεις, όπως έγινε στο Δερβένι και στους Ταγαράδες», είπε.
Διόγκωση κόστους  
Η απόφαση για την αύξηση του τέλους ταφής αλλά και ο νέος φόρος για τον ΣΜΑ, που αποφασίστηκαν στο δ.σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών δημάρχων, οι οποίοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τεράστια διόγκωση των εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι, μόνο από την αύξηση των ποσών που αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, στον δήμο του η αύξηση για το 2017 φτάνει το 72,73%. «Για το 2017 ο τόνος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ από 22 ευρώ αυξάνεται στα 26, ενώ προστίθενται άλλα 12 ανά τόνο για τη χρήση του ΣΜΑ. Δηλαδή, από 22 ευρώ που κοστίζει σήμερα ο τόνος, το πρώτο έτος (2017) θα κοστίζει 38, για να φθάσει το 2020 τα 46 ευρώ», επισημαίνει ο δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα καταψήφισε την απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το δ.σ. του ΦΟΔΣΑ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με βάση τις κοστολογικές μελέτες, μόνο το πρώτο έτος της ισχύος της απόφασης του ΦΟΔΣΑ ο εν λόγω δήμος για τους περίπου 24.000 τόνους ετησίως θα καταβάλει 912.000 ευρώ, από τις 528.000 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό 384.000 ευρώ (αύξηση 72,73%), ενώ το 2020 το κόστος θα αυξηθεί κατά 109,09%.
Στο σύνολο της τετραετίας (2017-2020) η συνολική επιπλέον επιβάρυνση του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπολογίζεται στα 1.920.000 ευρώ (4.032.000 ευρώ έναντι 2.112.000 ευρώ), με την αύξηση να ξεπερνά το 90,90%.
«Δυστυχώς ο σχεδιασμός μας για γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το 2017, που είχε στηριχθεί στη λειτουργία του ΣΜΑ Νέας Ευκαρπίας, ανατράπηκε εξαιτίας της απολύτως λαθεμένης απόφασης της πλειοψηφίας του ΦΟΔΣΑ για προοδευτική αύξηση του κόστους ανά τόνο μέχρι και πάνω από το 100%», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Παρά τις ενστάσεις και τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις μας, η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη της την ανέχεια και τη δυσκολία των συμπολιτών μας σ’ αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποφάσισε να σφίξει τη θηλιά ακόμη περισσότερο στο λαιμό των δήμων και των πολιτών».
Η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ, όπως αναφέρει, αντί να επιλέξει άλλους δρόμους για την εξεύρεση επιπλέον πόρων για να υλοποιήσει τα -έτσι κι αλλιώς- αναγκαία περιβαλλοντικά προγράμματα (αναπλάσεις ΧΥΤΑ κλπ.), επέλεξε να καταφύγει στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης με επιπλέον δυσβάσταχτα τέλη. «Αντί λοιπόν να αναζητήσει ευρωπαϊκά ή εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, αντί να περιορίσει τα έξοδα με ορθολογικότερη διαχείριση του εξοπλισμού και του προσωπικού και να μετακινήσει το πλεονάζον προσωπικό στους δήμους, επέλεξε αυτή την εύκολη λύση των αυξήσεων», σχολίασε ο δήμαρχος.

Η αύξηση του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ θα είναι κλιμακωτή μέχρι το 2020 και διαμορφώνεται ως εξής. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης από 1 Ιανουαρίου 2017 το τέλος θα αυξηθεί από 22 ευρώ/τόνο στα 26 ευρώ, το 2018 και το 2019 θα φτάσει τα 28 ευρώ/τόνο και το 2020 τα 30 ευρώ/τόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.