Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Εμπορευματοποίηση σκουπιδιών με το ΠΕΣΔΑ Κ.Μακεδονίας

Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε τις τελευταίες ημέρες «πράσινο φως» στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ). Ένα σχέδιο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων.

«Το 2020 το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, των βιοαποβλήτων και των υλικών που ανακτούμε από την πηγή» τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.
Ειδικότερα η διαλογή χαρτιού θα γίνεται σε κάδους κίτρινου χρώματος, του γυαλιού σε πορτοκαλί, του πλαστικού σε κόκκινους και του μετάλλου σε μπλε, ενώ τα βιοαπόβλητα θα απορρίπτονται σε καφέ κάδους. Επιπλέον ό,τι περισσεύει ως υπόλειμμα από τη διαλογή, καθώς και τα υπολείμματα επεξεργασίας από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), θα οδηγούνται για περαιτέρω ανάκτηση σε δίκτυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Για τα βιοαπόβλητα προβλέπεται ότι ως το 2020 το 3% θα αξιοποιείται μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, ενώ στόχος είναι επίσης να συλλέγεται το 75% των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών και να οδηγείται προς ανάκτηση το 95% της παραγόμενης ποσότητας ιλύος (και μόνο το 5% προς υγειονομική ταφή). Τα ογκώδη απορρίμματα, που αποτελούν "πονοκέφαλο" για τους δήμους, θα πρέπει να οδηγούνται στο σύνολό τους σε ειδικές μονάδες διαχείρισης, ενώ θα οργανωθεί σύστημα χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων.
Πρόβλεψη για 12 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία
Σημαντικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού είναι και οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) όπου θα γίνεται επεξεργασία μέσω της κομποστοποίησης. Προβλέπεται η δημιουργία 12 ΜΕΒΑ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και η ολοκλήρωση της κατασκευής ήδη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων ή συμβασιοποιημένων έργων ή επεκτάσεων υφιστάμενων χώρων βιολογικής ταφής. Συγκεκριμένα προβλέπονται 12 τέτοιοι χώροι.
Ο κ. Γιουτίκας, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή ιδιωτών, ήταβν ξεκάθαρος ότι «και στον προηγούμενο και στον νέο σχεδιασμό, τα ανακυκλώσιμα και τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ανήκουν, ούτως ή άλλως, σε ιδιώτες».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι το σχέδιο που ήρθε προς ψήφιση είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον εθνικό σχεδιασμό και τη στρατηγική μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού, τόνισε ότι η χωροθέτηση των μονάδων που θα γίνουν θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση αργότερα, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος, συνεργασία και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούν τόσο σημαντικά έργα να υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών είπε.
«Στην αυτοδιοίκηση έχουμε πάψει να βλέπουμε δαίμονες στην τεχνολογία» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης σχετικά με την τεχνολογία που θα επιλεγεί για τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. «Δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν», δήλωσε.

Οι παρατάξεις
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Ευστάθιος Σαρηγιαννίδης από την παράταξη "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" εκτίμησε ότι "στο τέλος θα καταλήξουμε σε ιδιώτες που θα πρέπει να κάνουν τις εγκαταστάσεις" και ζήτησε να εξασφαλιστεί από το σχέδιο ότι από τη διαδικασία αυτή το όφελος θα επιστρέψει στον ίδιο τον πολίτη μέσω των δήμων.
Από την παράταξη της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι προβλέπεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν παίρνει υπόψιν του τις τοπικές δυνατότητες ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο ΠΕΣΔΑ οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η χαρά του εργολάβου να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας μέσα από τα ΣΔΙΤ και να εξασφαλίζει για δεκαετίες σίγουρα κέρδη μεταφέροντας το λογαριασμό στους δημότες» σημείωσε.
Από την "Ελληνική Αυγή" ο Νίκος Χρυσομάλλης τόνισε ότι τα απορρίμματα είναι χρυσός και αυτός ο χρυσός πάει να παραδοθεί σε μεγαλοεργολάβους και ζήτησε να μην υπάρχει καμία ανάμειξη ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" έκανε λόγο για προσπάθεια διασφάλισης υλικών για την καύση αποβλήτων και σημείωσε ότι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, η ανακύκλωση περνά σε δεύτερη μοίρα ενώ δεν αποσαφηνίζονται οι τεχνολογίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Από την "Λαϊκή Συσπείρωση" ο Βασίλης Ρέβας διαφώνησε με την αναθεώρηση του ΠΕΔΣΑ και την συνολική λογική του σχεδιασμού και μίλησε για εμπορευματοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και εκμετάλλευση των εργαζομένων με παράλληλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύσταση των αποβλήτων κάθε περιοχής.
Ο Δαμιανός Ανδρέου από την "Οικολογία Αλληλεγγύη" δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον ΠΕΣΔΑ και συμφώνησε με το πνεύμα της εισήγησης της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" χωρίς να συμμερίζεται, όπως είπε, εμμονές και ιδεοληψίες που αφορούν τη συμμετοχή ή όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Θανάσης Αγαπητός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέφερε ότι πίσω από τις δηλώσεις για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης κρύβεται η παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, που είναι μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» ότι ο πρόεδρος του φορέα ουδέποτε έφερε αυτή τη μελέτη προς συζήτηση.
«O κ. Γεράνης ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο του ΦΟΔΣΑ ως συλλογικού οργάνου. Δεν έχει φέρει, όπως είχε υποχρέωση, για συζήτηση ούτε το σχέδιο νόμου για τις μορφές των ΦΟΔΣΑ, όπως είχα ζητήσει από τον Ιούλιο, ούτε έθεσε μέχρι σήμερα υπόψη των μελών του Δ.Σ. τη μελέτη, την οποία καλείται το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει», αναφέρει.

Στο μεταξύ, ερήμην του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, όπως καταγγέλλεται, επόμενο βήμα είναι να αποσταλεί η μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.