Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Έντονες επικρίσεις από όλη την αντιπολίτευση για τον ισολογισμό έτους 2015 της διοίκησης Μαυρομάτη

Τις έντονες επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, συνάντησε ο απολογισμός και ισολογισμός της δημοτικής αρχής του κ.Μαυρομάτη για το έτος 2015, κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς και οι τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για παντελή απουσία ουσιαστικού έργου.

«Από την ανάγνωση του Απολογισμού, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης του οικονομικού έτους 2015, η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κανείς, είναι μια στασιμότητα στην όλη λειτουργία του δήμου Θερμαϊκού. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι η παντελής απουσία έργου. Δεν χρειάζεται να το ανακαλύψει κανείς μέσα από την ανάγνωση του Απολογισμού, καθώς το διαπιστώνουν καθημερινά με τα μάτια τους οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού», τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος. Για να επισημάνει τη μείωση των εσόδων του Δήμου αλλά και την εκτίναξη στα ύψη των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δήμο από ιδιώτες.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης μιλώντας προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, επικαλέσθηκε τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για τη χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «ζούμε στις πιο τραγικές στιγμές». Και αφού χαρακτήρισε τον ισολογισμό ως «τον καλύτερο της δεκαετίας», δήλωσε ότι η δημοτική αρχή μείωσε τις ανελαστικές δαπάνες από το 49% στο 24% και υπερηφανεύθηκε ότι στο τέλος του 2015 ο Δήμος Θερμαϊκού είχε καταθέσεις στις τράπεζες ύψους 7 εκατομμυρίων δραχμών.
Απαντώντας στον κ. Μαυρομάτη ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» παρατήρησε ότι αν είχε το Δήμο η παράταξή του, αντί να έχει αυτά τα χρήματα στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, θα διέθετε 2-3 εκατομμύρια για να μειωθούν δραματικά τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που πληρώνουν σήμερα οι δημότες του Θερμαϊκού.
Το ίδιο επικριτικός ήταν απέναντι στη δημοτική αρχή και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, δηλώνοντας ότι η παράταξή του δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον απολογισμό και ισολογισμό, τη στιγμή που ήταν επικριτική για τις περισσότερες δραστηριότητές της. Και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένο και στον ισολογισμό αυτόν, το κονδύλι της κατάχρησης στον πρώην δήμο Μηχανιώνας, ύψους 822.000.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού είπε ότι για το θέμα αυτό εκκρεμεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη που έκανε κατά της Εθνικής Τράπεζας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δίκη θα γίνει εντός του 2017 αλλά και ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα ο Δήμος «με τους τόκους μαζί», όπως ανέφερε.
Με τη σειρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη επισήμανε ότι ενώ τα έσοδα του Δήμου μειώνονται διαρκώς από την άλλη τα έξοδα αυξάνονται, επικροτώντας την επισήμανση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ότι ενώ η διοίκηση επικαλείται συνεχώς τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δήμο κατά 35% έως 40%, από την οποία μείωση επωφελήθηκε φυσικά ο Δήμος.
Στο θέμα της κατάθεσης των 7 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Ζδούκος, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να δηλώνει κάποιος ικανοποιημένος, τη στιγμή που θα έπρεπε να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Τελικά, ο απολογισμός, ο ισολογισμός και η έκθεση πεπραγμένων του δήμου Θερμαϊκού για το 2015 ψηφίστηκαν μόνο από τους συμβούλους του κ. Μαυρομάτη, ενώ όλοι οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζδούκος τον καταψήφισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας όπως είπε για την εκβιαστική στάση της δημοτικής αρχής που επέμενε ότι ο ισολογισμός θα έπρεπε να ψηφισθεί από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.  

Οι παρατηρήσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τον ισολογισμό
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις επισημάνσεις που υπάρχουν στην Έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών για αρκετά θέματα του Ισολογισμού του 2015 και διατύπωσε σειρά ερωτήσεων προς τη διοίκηση του Δήμου. Και συγκεκριμένα:

1. Υπογραμμίζουν οι Ορκωτοί, ότι  ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, δεν έδωσε επιστολές για την κυριότητα και τα εμπράγματα βάρη στα ακίνητα. Ερώτημα: Ποιος είναι αυτός ο «αόρατος» νομικός σύμβουλος και γιατί δεν τα έδωσε ώστε να έχει το δημοτικό συμβούλιο πλήρη εικόνα;

2. Στα έργα, δεν έχουν «παγιωθεί» παλιά (πολλά από το έτος 2013) έργα. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία;  Υπάρχουν έργα για τα οποία δεν έγινε παραλαβή; Ποιοι οι λόγοι;

3. Δεν έχουν σταλεί στους ελεγκτές οικονομικές καταστάσεις της ΔΑΝΕΘ και της ΠΟΑΥ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχει ο Δήμος. Και άντε να παραβλέψουμε την αδιαφορία των ιδιωτών. Όμως σε νομικά πρόσωπα γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία του δήμου Θερμαϊκού;

4. Στην παράγραφο 2.4.2 της Έκθεσης Ελέγχου, σχετικά με την «Επιβεβαίωση υπολοίπων απαιτήσεων», προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ από ΚΑΝΕΝΑΝ οφειλέτη του Δήμου, ακόμη και από επιχειρήσεις που χρωστάνε στο δήμο υπέρογκα ποσά της τάξεως των 400.000 ή των 200.000 ευρώ. Με συνέπεια το σύνολο αυτών των οφειλών να ανέρχεται στο ποσό των 2.482.220,71 ευρώ. Μήπως αυτό δείχνει διάθεση μη συνεργασίας από τους οφειλέτες και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε;

5. Στην παράγραφο 3.2 της Έκθεσης για «Δωρεές παγίων», υπάρχει δωρεά  ύψους 1.720.165 ευρώ για  «Γήπεδα- Οικόπεδα στην περιοχή Μηχανιώνας».  Τι είναι αυτό;

6 . Στην παράγραφο 3.3 της Έκθεσης για τις «Επιχορηγήσεις επενδύσεων», επισημαίνουν οι ελεγκτές διάφορα στο αναπόσβεστο υπόλοιπο των επιχορηγήσεων ύψους 5.012.996 ευρώ. Μήπως η μη απόσβεση αλλοιώνει τα αποτελέσματα; Έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα επ’ αυτού; Ποιες περιπτώσεις αφορά;
Ακόμη στην ίδια παράγραφο, οι Ελεγκτές σημειώνουν με έμφαση ότι ενώ το Μητρώο Παγίων του δήμου Θερμαϊκού εμφανίζει υπόλοιπο προς απόσβεση επιχορηγήσεων ποσού ύψους 8.637.596,44 ευρώ, το αντίστοιχο κονδύλι των ιδίων κεφαλαίων εμφανίζει υπόλοιπο ποσού 14.861.391,35 ευρώ, ενώ το αδιάθετο υπόλοιπο των εισπραχθέντων επιχορηγήσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.210.798,01 ευρώ. Ερευνήθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου οι λόγοι αυτής της ασυμφωνίας;

7. Στην παράγραφο 3.8 για τους «Προμηθευτές», διαπιστώνει κανείς ότι ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών, δεν έστειλε επιβεβαίωση. Πως εξηγείται ότι αγνόησαν τους ελεγκτές επιχειρήσεις όπως αυτή που προνομιακά ανέλαβε την αποκομιδή των απορριμμάτων ή η ΤΕΘ;  Πάσα από αυτά τα ποσά είναι παλιά; Μήπως συντρέχει λόγος παραγραφής τους;.

Κατά τα άλλα, πρόσθεσε ο Σπ. Κουζινόπουλος, από μία πρώτη ανάγνωση του Απολογισμού, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης του οικονομικού έτους 2015, η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κανείς, είναι μια στασιμότητα στην όλη λειτουργία του δήμου Θερμαϊκού.  Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι η παντελής απουσία έργου. Δεν χρειάζεται να το ανακαλύψει κανείς μέσα από την ανάγνωση του Απολογισμού, καθώς το διαπιστώνουν καθημερινά με τα μάτια τους οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού. Οι αξίες των παγίων είναι σταθερές τα δυο χρόνια, με αυξήσεις της τάξης των 5000 και 10000 ευρώ.

Συχνά η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη επικαλείται το γεγονός ότι η λειτουργία του Δήμου γίνεται σε συνθήκες μείωσης των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που συνειδητά οι αυτοδιοικητικοί τη βγάζουν από την ατζέντα και προσπαθούν να την μετατρέψουν σε δική τους επιτυχία. Σίγουρα, τα έσοδα μειώθηκαν, κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει αυτό. Ταυτόχρονα όμως μειώθηκαν και τα έξοδα λειτουργίας των Δήμων, μέσα από τη μείωση της αμοιβής των εργαζομένων στους ΟΤΑ κατά 35% έως 40%. Κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει κανείς», κατέληξε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.