Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Αριστοτέλη

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Αριστοτέλη,  που διοργανώνουν 18-20 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής (Ι.Λ.Ε.Χ), με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 μελετητών του Αριστοτελικού έργου.

Το πανελλήνιο συμπόσιο που αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων της ΕΜΣ και της ΙΛΕΧ για το επετειακό έτος-Αριστοτέλη 2016 με τον γενικό τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- Παιδεία, Πολιτισμός, Πολιτική», τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της UNESCO και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4, κτίριο Διοικήσεως, 1ος όροφος.
«Η στόχευση του συμποσίου είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου έργου του υπάτου των φιλοσόφων με εισηγήσεις ειδικών ερευνητών σε μια πολυεπίπεδη έκφραση της αριστοτελικής φιλοσοφίας, που εξειδικεύεται με το συμπόσιο αυτό στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Πολιτική. Η εν λόγω θεματική εμπίπτει, άλλωστε, και στις δράσεις των δύο συνδιοργανωτών και επιλέχθηκε εκ του λόγου από το ενδιαφέρον και την προβληματική που διάφορα αριστοτελικά έργα εγγίζουν και που μάλιστα έχουν στους καιρούς μας και την επικαιρότητά τους» τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΜΣ, Oμότ καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.
Όπως αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της ΕΜΣ και Πρόεδρος της ΙΛΕΧ κ. Βασίλειος Πάππας «η Εταιρεία μας, έχει την τιμή να συνεορτάζει φέτος (επετειακό έτος 2016), με την ΕΜΣ τον μεγάλο Μακεδόνα, τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη, κύριο εκπρόσωπο του ανήσυχου ελληνικού πνεύματος, σε όλες τις μορφές του ανθρώπινου επιστητού. Ο Αριστοτέλης συμμετέχει στην εποχή μας, εκφράζει και συγχρόνως προεκτείνει την εποχή μας. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα τον αναλύσουν οι εκλεκτοί εισηγητές του συμποσίου μας, σαν μια ζωντανή παρουσία των καιρών, σαν σύγχρονο φιλόσοφο και επιστήμονα, δίνοντας έμφαση στους τομείς παιδεία, πολιτισμός και πολιτική».
Τα συμπεράσματα του τριήμερου συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσουν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών και Μελέτης των Αρχαίων Σταγείρων το οποίο, όπως σημειώνει ο κ Πάππας, «λειτουργεί ως Παράρτημα της Ι.Λ.Ε.Χ. για χρόνια, και θα συνεχίσει το επιστημονικό έργο της που καταξιώνεται καθημερινά και στοχεύει στην ίδρυση Κέντρου με έδρα την γενέτειρά του Χαλκιδική».
Η διαχρονική επικαιρότητα του Μακεδόνα  φιλοσόφου Αριστοτέλη για το δίκαιο και την πολιτική, η ανθρώπινη πλευρά του, η ηθική, οι αξίες, η δημοκρατία, οι έννοιες της πόλης και του πολίτη και του κοινού συμφέροντος στην Αριστοτελική πολιτική φιλοσοφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ορισμένα από τα θέματα των εργασιών και του διαλόγου της πρώτης μέρας του συμποσίου, Παρασκευή 18/11.
Η παιδεία και η οικονομία κατά τον Αριστοτέλη, η διαμόρφωση της Αριστοτελικής σκέψης περί εκπαίδευσης, περί ποιητικής, για την φύση και την τέχνη, ο βυζαντινός Αριστοτέλης, ο Αριστοτελισμός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ο Αριστοτέλης ανάμεσα στους πολιτισμούς είναι θέματα που θα απασχολήσουν μελετητές και κοινό την δεύτερη ημέρα του συμποσίου, Σάββατο 19/11.
«Ο Αριστοτέλης τον οποίο ο Χέγκελ χαρακτήρισε ως τον διδάσκαλο της ανθρωπότητας μας άφησε τα υψηλότερα διδάγματα για τον άνθρωπο ως κοινωνικό και πολιτικό όν, για τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες. Οι αναλύσεις του για την δημοκρατία αποτελούν πάντα τον πολυτιμότερο οδηγό για την συμπεριφορά των πολιτών και των πολιτικών. Με την σκέψη του έθεσε τα θεμέλια και τις αρχές της λογικής και της επιστήμης» σημειώνει η επιστημονική υπεύθυνη του συμποσίου Ομότ. Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.,αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11 π.μ., οι εργασίες του συμποσίου θα ολοκληρωθούν, στον ίδιο χώρο, στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΣ με την ομιλία του κ Κωνσταντίνου Σισμανίδη ,δρ Κλασσικής Αρχαιολογίας ,Ανασκαφέα Αρχαίων Σταγείρων με θέμα: «Ο Τάφος και το Ηρώον του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.