Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οργιάζει η κερδοσκοπία στις τιμές της αμόλυβδης


Ενώ οι πολίτες βογκούν, οι κερδοσκόποι ξαναχτυπούν ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές των καυσίμων. Με συνέπεια η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να πλησιάζει πλέον στα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. που υπολόγιζαν τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου να βγάλουν μία βόλτα τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η θερινή κερδοσκοπία στα καύσιμα συνεχίζεται, με μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της βενζίνης στα νησιά. Το ράλι... ξεκίνησε ξανά, έπειτα από μια... ανάπαυλα 30 ημερών.
«Καπέλο» από 11,5 έως και 20,9 λεπτά το λίτρο βάζει στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης η αλυσίδα εμπορίας και λιανικής, συνεχίζοντας και φέτος τη θλιβερή παράδοση της θερινής κερδοσκοπίας.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές της βενζίνης συνεχίζουν την ανοδική κούρσα λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και των αυξήσεων των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Το αποτέλεσμα είναι η μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει ανέβει κατά 10,9 λεπτά το λίτρο τις τελευταίες 37 ημέρες.
Ασταμάτητα, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και η τιμή έχει πια διαμορφωθεί στο 1,772 ευρώ το λίτρο. Η ακριβότερη βενζίνη βρίσκεται στο 1,981 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, το ράλι... ξεκίνησε ξανά, έπειτα από μια... ανάπαυλα 30 ημερών, στις 3 Ιουλίου. Τότε η τιμή ήταν στο 1,663 ευρώ το λίτρο.
Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) διαπιστώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου έχει γείρει υπέρ του αμερικανικού νομίσματος κατά περίπου 13% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την... πυροδότηση προκαλούν και οι διεθνείς τιμές των καυσίμων.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως σε μέσα επίπεδα το μεικτό περιθώριο κέρδους στην εμπορία και τη λιανική έχει μειωθεί στα 7 με 7,4 λεπτά το λίτρο, από 10 λεπτά που ήταν στα τέλη του Ιουνίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων αναδεικνύουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της βενζίνης στα νησιά. Ετσι, στο Λασίθι η μέση τιμή είναι 1,887 ευρώ το λίτρο όταν η πανελλαδική μέση τιμή είναι 1,772 ευρώ, δηλαδή διαφορά 11,5 λεπτών το λίτρο. Και σε άλλα νησιά, όπως στην Κεφαλονιά, το «καπέλο» κυριαρχεί.
Για παράδειγμα, η μέση τιμή είναι στο 1,867 ευρώ το λίτρο και είναι υψηλότερη κατά 9,5 λεπτά το λίτρο.
Η «ψαλίδα» είναι επίσης μεγάλη και σε άλλα νησιά. Στη Σάμο η μέση τιμή είναι 1,859 ευρώ το λίτρο και πωλείται ακριβότερα 8,5 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την πανελλαδική τιμή.
Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στο 1,856 ευρώ το λίτρο και το «καπέλο» είναι της τάξης των 8,4 λεπτών το λίτρο.

Με στοιχεία από το www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.