Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εγκαίνια-εξπρές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Εξπρές, θα είναι η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Μία επίσκεψη ολιγόωρη,  ούτε καν ολοήμερη, κατά την οποία θα πραγματοποιήσει μόνο τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τίποτε άλλο.
Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο γραφείο του κι ενώ την προηγούμενη μέρα στενοί συνεργάτες του είχαν επικοινωνία με εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης. Έντονη, άλλωστε, ήταν και η σχετική προεργασία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο παραδοσιακά οργανώνει την πρωθυπουργική επίσκεψη στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», ο Αντώνης Σαμαράς το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου θα έλθει στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς και θα συναντηθεί με τους φορείς που συνενώνονται (ΔΕΘ – Helexpo – ΟΠΕ). Αμέσως μετά τα εγκαίνια, θα επιστρέψει στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς, ούτε και να δώσει συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής, κατά την οποία προφανώς και θα έπρεπε να αναλύσει τα μέτρα για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ.

«Περικοπή» στο πρόγραμμα
Το προηγούμενο διάστημα, είχε ξεκινήσει μία συζήτηση στην πόλη για το κατά πόσο η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διήμερο λειτουργίας της ΔΕΘ θα έπρεπε να ακολουθήσει το τελετουργικό των τελευταίων δεκαετιών, που είχε ως επακόλουθο η πόλη να στρατοκρατείται και να παραμένει στην ουσία «κλειστή» για κατοίκους και επισκέπτες.
Ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε και με ανάλογες δηλώσεις φορέων της πόλης, που ζητούσαν φέτος τόσο η τελετή των εγκαινίων όσο και η ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και η συνέντευξη Τύπου να γίνουν σε μία μόνο ημέρα. Βέβαια, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν για το φετινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η... περικοπή δε θα αφορά μόνο το χρόνο της παρουσίας του πρωθυπουργού στην πόλη, αλλά και το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα κάποιοι να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του θεσμού.

«Μια ώρα αρκεί»
«Μία μέρα, ακόμη και μία ώρα, αρκεί, αν είναι να ακούσουμε για ακόμη μια φορά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», δηλώνει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης. «Η ΔΕΘ είναι το έμβλημα, το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές, όμως, λόγω ακριβώς των επεισοδίων, ο πανηγυρικός της χαρακτήρας έχει καταστρατηγηθεί. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έρχονταν στη Θεσσαλονίκη και έδιναν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Δημιούργησαν έτσι μια παράδοση ψευτιάς και ανακολουθίας, για την οποία σαφώς και δεν ευθύνεται ο Αντώνης Σαμαράς. Επομένως, ακόμη και μία ημέρα, μία ώρα παρουσίας, αρκεί, φτάνει να είναι ουσίας και να μη συνοδεύεται από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για τον οποίο είναι ζητούμενο η ΔΕΘ να ανακτήσει το χαρακτήρα της γιορτής που είχε για την πόλη. «Αν ισχύουν οι πληροφορίες, τότε η σύντομη αυτή παρουσία του πρωθυπουργού θα κυμαίνεται σε αυτά τα οποία είχαμε ήδη εκφράσει και εμείς ως δήμος ότι η ΔΕΘ είναι ένα οικονομικό γεγονός και ότι η πόλη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης. Αυτό, άλλωστε, θα πρέπει να το αντιληφθούν και όλοι οι διαμαρτυρόμενοι, όσοι διαδηλώνουν για οποιονδήποτε λόγο», εξηγεί ο δήμαρχος.

Ανοιχτή η αγορά;
«Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να συζητήσουμε υπό προϋποθέσεις να είναι ανοιχτή και η αγορά το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος είχε προτείνει άλλωστε το συγκεκριμένο μοντέλο επίσκεψης σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα. «Είχαμε προτείνει ο πρωθυπουργός να έλθει στη ΔΕΘ για τα εγκαίνια, αλλά να μην κάνει εξαγγελίες, ούτε και να δώσει συνέντευξη Τύπου. Ακόμη και αν έπρεπε να τα κάνει όλα αυτά, ας τα έκανε σε μία ημέρα. Είμαστε ικανοποιημένοι που εισακουστήκαμε. Η πόλη δε θα έχει φασαρίες και ελπίζω ότι όλα θα κυλήσουν ήρεμα το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων. Με αυτά τα δεδομένα, συζητάμε υπό προϋποθέσεις αν πρέπει να είναι ανοιχτή η αγορά και το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο», τονίζει.

Ευ. Βενιζέλος
Κι ενώ ο κ. Σαμαράς περιορίζει σε λίγες μόνο ώρες την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο Θεσσαλονικιός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σκοπεύει να παραστεί στην πόλη τις ημέρες λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης και είναι μάλιστα διατεθειμένος να αναπτύξει και έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο επαφών και συναντήσεων, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό. Είναι ενδεικτικό των προθέσεών του ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα μέλη της να του κάνουν προτάσεις εν όψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ώστε να διαμορφώσει ανάλογα το πρόγραμμά του. Ορισμένες πηγές, δε, αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να οργανώσει διήμερη παραμονή στην πόλη, στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.