Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία


Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, ανεξάρτητα από το συνολικό ποσό της οφειλής.

Στα πλαίσια της ρύθμισης, ο φορολογούμενος θα μπορεί: α) να εξοφλήσει το σύνολο του χρέους εφάπαξ με διαγραφή κατά 100% των προσαυξήσεων, β) με την εξόφληση του ποσού της οφειλής σε 45 μηνιαίες δόσεις και διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων φόρου. Μόνο που στη δεύτερη αυτή περίπτωση, η ρύθμιση θα εμφανίζεται να ξεκινά από τον Οκτώβρη του 2010 (!) με αποτέλεσμα, αν κάποιος ενταχθεί σε αυτή τον Αύγουστο, θα πρέπει να καταβάλει σωρευτικά τις πρώτες 22 δόσεις και να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό στις εναπομείνασες 23 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση, ορίζεται στα 100 ευρώ.
Εναλλακτικά, θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή, δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στο σύνολό τους.

Οι δόσεις για φορο-χαράτσια
Λειτουργεί από την προηγούμενη Πέμπτη το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι μπορούν να μάθουν τις δόσεις με βάση τις οποίες μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τα χαράτσια που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας. Το σύστημα απευθύνεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους ηλεκτρονικά ή γραπτά.
Οσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων που τους αναλογεί πρέπει να «πάνε» στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr/ του υπουργείου Οικονομικών και να πατήσουν την παραπομπή «Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος». Θα «ανοίξει» μία εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και τον αριθμό ειδοποίησης που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιούνη μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου.
Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιούλη μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτέμβρη.
Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι το Φλεβάρη του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.