Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: Πρώϊμες κινήσεις για τις επόμενες δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2014


Αν και απομένουν περίπου δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, εντούτοις από τώρα άρχισαν να κινούνται κάποιοι παράγοντες που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον δήμο Θερμαϊκού.

Ήδη, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία των Πολιτών», Νίκος  Παράσχου, σε δηλώσεις που έκανε σε φιλική του ιστοσελίδα, ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Κατηγόρησε μάλιστα τόσο τον  δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή, όσο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο κ. Γιάννη Μαυρομάτη για «μαύρη προπαγάνδα», καθώς όπως είπε, «πιάνουν δικούς μας υποψηφίους, οπαδούς, φίλους και συγγενείς και τους πιέζουν να συμπορευθούν μαζί τους». Ενώ δήλωσε ότι αυτό που αποκόμισε στους 17 μήνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου είναι η πλήρης απογοήτευση «γιατί δεν ασχολούνται με τα προβλήματα των συμπολιτών μας».

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι
Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τις δημοτικές εκλογές του 2014, ακούγονται ήδη πολλά ονόματα πολιτικών στελεχών που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση υποψηφίου δημάρχου για το δήμο Θερμαϊκού. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως μαθαίνουμε, κινείται ο καταγόμενος από το Μεσημέρι πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Τσαμασλής, που θα προσπαθήσει στο επόμενο διάστημα να κερδίσει το χρίσμα της Ν.Δ., καθώς θεωρεί ως προϋπόθεση καθόδου του στις δημοτικές εκλογές τη συνένωση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς και την εμφάνιση ενός μοναδικού ψηφοδελτίου από το χώρο αυτόν. Στην περίπτωση μιας υποψηφιότητας του 52χρονου  απόφοιτου Σχολής Εργοδηγών Γ.Τσαμασλή,  θεωρείται ότι θα μπορούσαν να συμπορευθούν δίπλα του και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη του κεντροδεξιού χώρου που σήμερα στελεχώνουν άλλες δημοτικές παρατάξεις και πρωτίστως την παράταξη της πλειοψηφίας.
Εμπόδιο στα σχέδια Τσαμασλή, φαίνεται να προκύπτει από την 48χρονη επίσης Περιφερειακή Σύμβουλο, οικονομολόγο κυρία Ιωάννα Τζάκη, για την οποία οι πληροφορίες επιμένουν ότι φιλοδοξεί κι αυτή να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά για το δήμο Θερμαϊκού. Η καταγόμενη από τη Νέα Μηχανιώνα κ.Τζάκη, που είναι μητέρα μιας κόρης και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, χρησιμοποιεί ως ισχυρό επιχείρημα το γεγονός ότι είναι νέο και άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο.

Η στάση του δημάρχου κ.Αλεξανδρή
Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος, κ. Γιάννης Αλεξανδρής, που χωρίς να έχει στις προηγούμενες εκλογές το χρίσμα κανενός κόμματος, θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην κεντροδεξιά. Το αρνητικό στην περίπτωση αυτή, είναι η φθορά την οποία διαρκώς υφίσταται αλλά πρωτίστως απουσία αναπτυξιακού έργου από τη σημερινή δημοτική αρχή και η αυτονόμηση κάποιων από τα στελέχη της διοίκησης. Το ισχυρό όμως επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά του δημάρχου Θερμαϊκού για την ανυπαρξία έργου, είναι η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος, όπως φυσικά και οι άλλοι δήμοι της χώρας. "Κάνουμε ότι μπορούμε, χωρίς χρήματα δεν έχουμε και πολλές δυνατότητες", συνηθίζει να λέει. 
Μέχρι στιγμής ο κ. Αλεξανδρής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τη δημαρχία. Όμως η συνεχής δραστηριότητά του και η παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τελευταία και στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, δείχνει ότι μάλλον θα θελήσει να είναι υποψήφιος και πάλι.
Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν, ενδεχομένως ίσως και η συνοχή της παράταξής του «Θερμαϊκός για όλους», από τις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων που πρέπει να γίνουν στο τέλος του χρόνου. Καθώς πολλοί από τους συμβούλους της πλειοψηφίας πιέζουν για την ανάληψη μίας από τις πέντε έμμισθες θέσεις των αντιδημάρχων, παρά την δραστική, τελευταία, περικοπή της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν.

Το "πλεονέκτημα" του κ. Μαυρομάτη
Στην αντίπερα όχθη και συγκεκριμένα στην παράταξη «Θερμαϊκός Νέα πορεία» του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ακούγεται ότι από τώρα άρχισαν οι προσπάθειες για τη στελέχωση του συνδυασμού, προκειμένου να μετάσχει με αξιώσεις στις εκλογές του 2014. 
Παρά τις απώλειες που δέχθηκε η παράταξη Μαυρομάτη με την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης του κ. Θανάση Μπαλασά, ύστερα και από την κάθοδό του με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εντούτοις η πλευρά του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας θεωρεί ότι θα έχει αρκετά πλεονεκτήματα στις επόμενες εκλογές και κυρίως την φθορά της σημερινής δημοτικής αρχής.
Ως ισχυρό ατού του ο κ. Μαυρομάτης θεωρεί την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την απαλλαγή του από το πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια, αλλά και την γνωμοδότηση του πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών οργάνων ΟΤΑ για το θέμα της κατάχρησης στο ταμείο του δήμου Μηχανιώνας. Ενώ η επικείμενη  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα της υπεξαίρεσης, που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, με ευνοϊκή όπως πιστεύεται κατάληξη για τον κ. Μαυρομάτη, θεωρείται ότι θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της δικαστικής αλλά και ηθικής δικαίωσης του.

Τα άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη
Από τους επικεφαλής των σημερινών δημοτικών παρατάξεων, τόσο ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, όσο και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για το τι προτίθενται να κάνουν στις επόμενες εκλογές. Ως σίγουρη όμως για την εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές θα πρέπει να θεωρείται η κάθοδος της προσκείμενης στο ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής και πάλι την κ.Ντίνα Μώραλη.
Η επανεμφάνιση το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο του παλιού αυτοδιοικητικού παράγοντα, τέως δημοτικού συμβούλου στον παλιό, προ «Καλλικράτη» δήμο Θερμαϊκού κ. Παναγιώτη Ερμείδη, αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη καθόδου του στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής ψηφοδελτίου που θα στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι λογικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη που είχε στην περιοχή κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 6.141 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,40%. Ενώ στις επιμέρους δημοτικές ενότητες, είχε έρθει πρώτος στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού με 2.905 ψήφους ή ποσοστό 29,15% και δεύτερος στις δημοτικές ενότητες Επανομής (1.622 ψήφοι και ποσοστό 26,37%) και Μηχανιώνας (1.614 ψήφοι ή ποσοστό 25,63%).
Τέλος είναι άγνωστο εάν θα επιχειρήσουν να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2014 η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών δήμου Θερμαϊκού», η οποία στον ένα περίπου χρόνο από την ίδρυσή της ανέπτυξε πολύ πλούσια και αξιέπαινη δραστηριότητα, αλλά και η «Κίνηση Πολιτών Επανομής» που δημιουργήθηκε τελευταία και δείχνει να έχει σαφή προεκλογική κατεύθυνση. 
Πάντως πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά είναι πρώϊμες κινήσεις που γίνονται, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και στο επόμενο διάστημα, ίσως δούμε και πολλές ανακατατάξεις σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όπως τουλάχιστον τις ξέραμε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.