Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Επικίνδυνες οι διαστάσεις της υπεραλίευσης


Eπικίνδυνες διαστάσεις, έχει λάβει στη χώρα μας η υπεραλίευση και είναι αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων, επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δρόσος Κουτσούμπας, αναπληρωτής καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, «στη Μεσόγειο ψαρεύουμε κατά 50% παραπάνω απ ότι θα έπρεπε», με αποτέλεσμα πολλά είδη αλλά και θαλάσσιοι οικισμοί να απειλούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τόνος. Στη Μεσόγειο θα έπρεπε να ψαρεύονται μονάχα 10.000 μετρικοί τόνοι τόνου, αλλά αντίθετα ψαρεύονται περίπου 30.000 χιλιάδες μετρικοί τόνοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως ο η υπεραλίευση επιδεινώνεται το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, προτείνοντας τη δημιουργία «θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών». Πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα μας τηρεί μόνο δύο τέτοιες περιοχές, στη Ζάκυνθο και την Αλόννησο. 

Εν τω μεταξύ, μονάχα το έτος 2011, σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι ερασιτέχνες αλιείς στη χώρα μας, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων που αφορούσαν αλιεία με απαγορευμένες μεθόδους σε απαγορευμένες περιοχες ή περιόδους.

Ειδικότερα, το 2011 εκδόθηκαν περισσότερες από 37.000 νέες αλιευτικές άδειες, ενώ ανανεώθηκαν άλλες 49.000. Πολλές ήταν και οι νέες ερασιτεχνικές άδειες για σκάφη, οι οποίες άγγιξαν τις 13.000.

Σε έλεγχους του λιμενικού βεβαιώθηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν το 1.200.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.